Na današnji dan preminuo je Žorž Bize

03/06/2017 10:00

Na današnji dan preminuo je Žorž Bize

Na današnji dan, 3. juna 1875. godine, preminuo je kompozitor remek dela francuske i svetske opere, autor opere “Karmen” – Žorž Bize.

Rođen je u Parizu 25. oktobra 1838. godine pod imenom Aleksandar Cezar Leopold Bize, ali je ubrzo dobio ime Žorž. U rodnom gradu je sa nepunih 10 godina primljen na Pariski muzički konzervatorijum kao “čudo od deteta”. Tamo je počeo da uči klavir i kompoziciju, a nagrade koje je osvajao za svoj rad obezbedile su mu nastavak školovanja, pa je tako tri godine proveo u Rimu na studijama, kada je napisao jednu od svojih poznatih opera “Don Prokopio”.

Nakon tri godine u Rimu, Bize se vraća u Pariz i nastavlja komponovanje. Od svih kompozicija, Bize je ostao upamćen po svom remek delu, operi “Karmen” koju je napisao 1875. godine. “Karmen” je napisana prema romanu koji je napisao Prosper Merime.

Bize je dugo patio od angine pektoris, i nije stigao da uživa u slavi koju mu je donela “Karmen”. Samo nekoliko meseci nakon premijere Bize je preminuo. Sahranjen je na groblju “Per Lašez” u Parizu.

03/06/2017 10:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments