Otkrivena grobnica staroegipatskog generala

13/06/2018 11:11

Otkrivena grobnica staroegipatskog generala

Arheolozi u Egiptu otkrili grobnicu staru oko 3.300 godina.

U pitanju je grobnica staroegipatskog generala Jurhije.

Grobnica staroegipatskog generala

Egipatski arheolozi tokom iskopavanja, pronašli oko 3.300 godina staru grobnicu generala Jurhije.

Tim arheologa predvođen profesorom egiptologije Olom el Agizi, s Univerziteta u Kairu, otkrio je grobnicu u Sakari, južno od piramide faraona Unasa. U pitanju je značajan arheološki lokalitet, odnosno nekropola Memfisa koja je bogata arheološkim ostacima, starih nekoliko hiljada godina.

Hijeroglifski natpisi

Iz egipatskog Ministarstva starina navode da su pronađeni hijeroglifski natpisi na zidovima grobnice, u kojoj je sahranjen general armije Jurhija. Poznat je i kao upravnik Amonovih poseda i nadzornik imanja Ramzesa Drugog. Hijeroglifi “pričaju” o karijeri generala, koja je započela u vreme vladavine faraona Setija Drugog, od 1294. do 1279. godine p. n. e., a zatim se nastavila i pod vlašću Ramzesa Drugog, od 1279. do 1213. godine p.n.e.

U sklopu grobnice nalazi se nekoliko prostorija, zatim skladište, kapele, predvorje, pa čak i prostorija sa statuama. U ovoj prostoriji nalaze se umetnine koje prikazuju vojne uspehe generala.

Istorija na kamenom bloku

Arhelozi su otkrili i reljef uklesan na kamenom bloku, pronađenom u pesku. Pretpostavlja se da je reč o delu zida, koji je otpao sa grobnice.

Na kamenom bloku predstavljena je “scena” na kojoj pešadija i vojnici na konjima prelaze vodeni kanal s krokodilima. Nakon sprovedene analize, rezultati su pokazali da je u pitanju prelaz na istočnoj granici Egipta.

Kako su istraživanja, odnosno iskopavanja još u toku, naučnici navode da svašta može da se očekuje. Nisu otkriveni ljudski ostaci, zasad, što nije isključena opcija, s obzirom da je iskopavanje u toku. Veruje se da su u grobnici sahranjeni i članovi generalove porodice, koji su pomenuti u natpisima na zidu grobnice.

 

FOTO: EGYPTIANSTREETS.COM

13/06/2018 11:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments