Ove države neće postojati za 100 godina!

24/08/2017 13:56

Ove države neće postojati za 100 godina!

Politički analitičari objasnili su da pojam države nije trajan niti večan i dali su spisak onih država za koje predviđaju da će nestati u narednom veku.

Kroz vekove, padala su jaka carstva i države i velika je verovatnoća da će se to dešavati i u budućnosti. Proces nestajanja nacija ili njihova asimilacija s drugim narodima, prema političkim analitičarima, i danas i te kako traje. Prema analizama, ovih 10 država neće postojati za 100 godina.

1. Holandija

Globalno otopljenje i klimatske promene  utiču na brojna tropska ostrva. Međutim, dok  je većina država u Evropi na morskom nivou ili pak iznad njega, Holandija se već godinama bori s ovim problemom, a iako se podižu nasipi, predviđanja su da će rastom svetskog mora ova držvama nestati.

2. Severna Koreja

Nezadovoljstvo društva u ovoj zemlji raste, a analitičari smatraju da će ono dovesti do potpunog raspada ove države. Dobra vest je činjenica da je Južna Koreja, nakon pada dinastije Kim, spremna na konačno ujedinjenje nacije.

3. Belgija

Ova država podeljena je između Flamanaca, koji govore holandski jezik i Valonaca- govornika francuskog jezika. Prema analitičarima, pitanje je vremena kada će se Valonci pripojiti Francuskoj, te Belgija kakvu danas poznajemo, neće više postojati.

4. Maldivi

Ovo ostrvo, između Indije i Afrike, suočava se s ozbiljnim problemima potonuća, a prema projekcijama Maldivi su prva država koja će nestati zbog globalnog otopljavanja. Predviđanja su da bi se to moglo dogoditi oko 2085. godine.

5. Ujedinjeno kraljevstvo

Velika Britanija suočava se s problemima nastojanja Škotske da se odvoji već decenijama, a to se umalo i dogodilo 2014. godine. Sada, kada je Kraljevina izašla iz Evropske Unije, naišla je na neodobravanje nekih delova države. Analitičari smatraju da bi upravo ovo mogla biti tačka spora i da će se neki delovi Velike Britanije odvojiti i ponovo pristupiti EU, kao zasebne države.

6. Irak

Irak je podeljen na tri grupacije koje se, prema analitičarima, neće sigurno ujediniti, pa su predviđanja da će se ova država raspasti na tri manje zemlje.

7. Kiribati

Ostrvska država u Tihom okeanu je do 1979. godine bila britanska kolonija. Čine je tri zasebne ostrvske skupine, a dve su već poplavljene. Predsednik države tražio je pomoć Novog Zelanda i Fidžija kako bi započeli proces prihvatanja ljudi s ovog ostrva, koje nestaje.

8. Španija

Ova država nije se oporavila od ekonomske krize iz  2008. godine. Uz to, Katalonija preti da se ocepi u čemu ima podršku javnosti. Takođe, na severu Španije baskijska regija takođe pokušava da stekne nezavisnost. Velike su šanse da će Španija, kakvu danas znamo, u skorijoj budućnosti promeniti svoje granice.

9. SAD

Još od Građanskog rata, stanovništvo SAD opdeljeno je po političkim stavovima između severa i juga. Kako tvrde analitičari, Aljaska i Teksas bi se mogli prvi odvojiti, ukoliko vlada ne osmisli rešenje koje će ujediniti i držati na okupu svih 50 država.

10. Kina

Kina ima ogroman problem ekološkog zagađenja zbog čega 250 hiljada Kineza prevremeno umire svake godine. Previđanja same kineska Vlade otkrivaju kako bi ta zemlja mogla ostati bez pitke vode do 2030., a velike su šanse da država u sadašnjem obliku ne doživi 2050. godinu.

24/08/2017 13:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments