Kako da kažete NE i da se osećate bolje?

24/05/2022 12:10

Kako da kažete NE i da se osećate bolje?

Izbor ličnog stava i sopstvenog zadovoljstva u odnosu na ono što vam se ne sviđa zaista nije toliko jednostavno u praksi. Ono se, naravno, vežba, ali trebalo bi da rasvetlimo zašto je to bitno i koliko utiče na izgradnju samopouzdanja i očuvanje zdravlja.

Ono što nas čini srećnim zaista je prioritet. Naravno, u onoj meri u kojoj time ne ugrožavate druge, i ne radite protiv propisa. 

Dešava se, recimo, da vas prijateljica pozove da idete na kafu, a vi ste poneli posao kod kuće, a čekaju vas dve-tri mašine veša koje su hitne za pranje. Ona vas ubeđuje, kaže da ćete stići da obavite sve, vi se branite, ali ona je neumoljiva. Vi popuštate, odlazite, ali se ne osećate prijatno i muči vas savest.

Ovo je jedan od najprostijih primera i najmaje „bolnih“ kada ste mogli reći ne, a da budete shvaćeni. U slučaju da ste rekli ne, osećali biste se bolje. 

Kako to da uradite svaki sledeći put?

Prilikom uvežbavanja ove taktike, imajte na umu da nije uvek lako da kažete „ne“ ni svojoj porodici i najbližim osobama, a ne u školi, na fakultetu i na poslu. 

Prvo, ponašajte se tako da i oni uvide da je „ne“ konačan odgovor – nemojte svojom facijalnom ekspresijom da pokažete da niste sigurni, ne mucajte, ne budite zamišljeni i ne pokušavajte da tražite alternative u kojima će „ne“ da bude „da“.

„Ne“ možete reći i društvenim mrežama. Vrlo brzo ćete uvideti da imate više vremena, koncentracije i kreativnih ideja.

Šta ako me shvate pogrešno? 

Nije humano da o tome stalno razmišljate. Da, moguće je da vas shvate pogrešno, da se naljute, uvrede i da broje kada su oni nešto vama učinili, koliko puta se niste videli i slične stvari. 

Ne možete se rasparčati na više delova, niti neodložne obaveze postaviti u drugi plan, a ako to shvatate niste sebični. Ako vam se nešto ne radi, ili se zbog nečega ne osećate prijatno, to je dovoljan znak da kažete „ne“. Nemojte se izvinjavati previše, a u zavisnosti od situacije procenite da li je potrebno da objašnjavate svoje razloge.

Imajte na umu da je mir pola zdravlja, a čim više puta budete jasno, kulturno i mirno rekli da sada ne možete, lakše ćete u ozbiljnijim situacijama znati da reagujete i odbranite ono šta vam je važno.

24/05/2022 12:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments