Bizarne stvari koje su zabranjene u Beloj kući

09/03/2023 09:40

Bizarne stvari koje su zabranjene u Beloj kući

Kao što je poznato, Bela kuća je službena rezidencija i radno mesto predsednika SAD, a nalazi se u Vašingtonu. U nastavku saznajte šta tamo ne smete da radite.

Šta je zabranjeno u Beloj kući?

1. Brokoli

Bezbroj je klinaca koji su izjavili da bi zabranili brokoli kada bi bili predsednici. Tako je Džordž H. Buš 1990. godine objavio da neće dozvoliti da ovo povrće bude posluženo u Beloj kući, a razlog je jednostavan: Buš ne voli brokoli.

2. Baloni

Kada je u oktobru prošle godine objavljeno da će Bela kuća otvoriti vrata za posetioce, uvedena su pravila šta ne sme da se unosi. Pored pištolja i drugog oružja poput noževa, petardi i vatrometa, u Belu kuću zabranjen je unos balona, iz nekog razloga.

Saznajte i… Zašto je Bela kuća bele boje

3. Veverice

Davne 1955. godine, Ajzenhauer je ispred Bele kuće posadio travu, koju su ubrzo uništile veverice. Ajzenhauer je toliko pobesneo da je naredio da se veverice, ukoliko se pojave oko rezidencije, ubiju. Osoblju je bilo žao, te su skupljali veverice i puštali ih na slobodu, daleko od predsednika.

4. Džins

Kada je Džordž V. Buš postao predsednik, prva naredba bila je da se ponovo uvedu pravila odevanja, kakva su bila kada je njegov otac bio na vlasti. Tako su zabranjene farmerice.

5. Foto-aparati i kamere

Pre nego što je 2015. godine Mišel Obama prekinula ovu zabranu, posetioci nisu smeli da snimaju i fotografišu Belu kuću više od 40. godina.

6. Jelka

Teodor Ruzvelt je bio veliki tradicionalista, a dok je bio na vlasti, posadio je 150 nacionalnih šuma. Smatrao je da tradicija kićenja jelke uništava prirodu i zabranio je kićenje žive jelke u Beloj kući.

7. Koncerti

Od 1842. godine svake subote tokom leta, održavani su koncerti na travnjaku ispred Bele Kuće. Tokom 70-tih godina 19. veka, Julisiz Grant, 18. predsednik SAD, je sa suprugom slobodno šetao i uživao u koncertima sa narodom. Međutim, 1862. godine, preminuo je sin Abrahama Linkolna, te je koncert te godine zabranjen. Sledeće godine, prebačen je na drugu lokaciju, a do 30-tih godina 20. veka tradicija je u potpunosti iščezla.

09/03/2023 09:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments