Prvi kompjuterski program nastao – pre kompjutera

06/03/2015 14:41

Prvi kompjuterski program nastao – pre kompjutera

Istorija kompjuterskih programa duža je od istorije kompjutera. Isto tako, malo je poznato da je prvi program napravila žena.

Ejda Lavlejs ili, kako su je zvali, “Vila brojeva”, je žena koja je napravila prvi kompjuterski program pre nego što je prvi kompjuter postojao.

Početkom 19. veka Čarls Bebidž je napravio mašinu koja je mogla da rešava matematičke operacije sa većom sigurnošću od manuelnog rešavanja. Ovaj “kompjuter” nije radio na struju, ali su neki od ovih modela radili na paru, dok se ostalima upravljalo ručno.

Kasnije je Bebidž napravilo mašinu “Analitički motor” koja je koristila posebne kartice kako bi mašina uspela da “zapamti” operacije koje su jednom na njoj izvršene.

Ejda Lanlejs je bila oduševljena ovom mašinom koju je napravio Bebidž. Tokom 1842. i 1843. godine prevela je tekst italijanskog matematičara Luiđija Menabrea, koji je bio napisan na temu motora, a uz prevod, dodala je i svoje beleške u kojima se našao i svojevrsni algoritam.

Na ovaj način nastao je prvi kompjuterski program koji je pomagao “Analitičkoj mašini” da izračuna Bernulijev niz, a od tada je mašina radila punim svojim potencijalom.

U čast žene koja je napravila prvi kompjuterski program, od 1998. godine Udruženje britanskih programera dodeljuje medalju, a u SAD-u je napravljen kompjuterski program koji je nazvan Ada i odobren je na godišnjicu smrti Ejde Lavlejs. Danas je taj program zvanični kompjuterski program američke vojske.

Izvor: Nacionalna geografija

06/03/2015 14:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments