Praznik Ognjena Marija – veoma poštovan posebno među ženama

30/07/2020 15:42

Praznik Ognjena Marija – veoma poštovan posebno među ženama

“Ko slavi Ognjenu Mariju, siguran je u letinu!” Sveta Marina u hrišćanstvu slavljena kao Ognjena Marija smatra se sestrom Svetog Ilije Gromovnika koji se slavi 2. avgusta.

Dan kad “gori nebo i zemlja” i kad baš ništa ne treba raditi, niti se kupati u velikim vodama, kako je zaista velik broj utapanja kroz vekove zabeležen baš na ovaj dan.

Kroz tradiciju Sveta Marija je predstavljena kao sestra Svetog Ilije koji se slavi 2. avgusta. Prema predanju ona od brata krije kada je njegov praznik da se on ne bi od sreće i slavlja zaneo i gromovima uništio svet. Ali i Marija žari i pali, kažnjava ognjem, po čemu je i prozvana Ognjena. 

Marija je rođena u doba Dioklecijana, sa 12 godina ona se zavetovala da se neće udavati i zato je otac izbacuje iz kuće, tada prima hrišćansku veru i počinju njene muke. U nju se zaljubljujecarski namesnik po menu Olimpije, Marija ga odbija i on naređuje njeno mučenje. Devojka ne salomljivog duha biva pogubljena sa svojih 16 godina.

Danas se ništa ne valja raditi, ni u kući niti polju, u narodu je poznata zabrana “ni konac u iglu udenuti” te ako se ovo ne ispoštuje veruje se da će svetiteljka da se uvredi pa će poslati vatru i gromove. Odakle i izreka “Ko slavi Ognjenu Mariju, siguran je u letinu!”.

Ruka ove Svetiteljke nalazi se u svetogorskom manastiru Vatopedu, a neke njene čudotvorne i svete mošti se čuvaju u manastiru Svete Marine u Albaniji na planini Longa iznad Ohridskog jezera. Njih poštivaju i posećuju i hrišćeni i muslimani.

U istočnom i zapadnom slikarstvu svetiteljka se predstavlja sa krstom i palmom, simbolom mučeništva u rukama, sa zmajem pod nogama i često kućama u plamenu iza nje. U nekim krajevima se veruje da šta god da se počne na ovaj dan ne valja prekidati, a tako ni vatru koja počne ne valja gasiti.

Grmljavina na ovaj praznik je loš znak, prema verovanju, može da znači da je pred nama teška i sušna godina, a prema nekim predanjima grmljavina ukazuje na bolest i siromaštvo.

Običaj da se ne rade nikakvi poslovi, kako kod kuće tako i u polju , kako je ovo dan kad “gori nebo i zemlja” zbog velike vrućine.

Posebno se napominje u verovanju da se na ovaj dan ne valja kupati u “velikim vodama”, nekim čudom zaista su brojna utapanja na ovaj dan.

30/07/2020 15:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments