Šta je izazvalo najsnažniju erupciju u istoriji Zemlje

29/11/2017 13:42

Šta je izazvalo najsnažniju erupciju u istoriji Zemlje

Iako bi možda neki vulkanolozi priželjkuju sličnu erupciju supervulkana, samo kako bi prisustvovali promeni na celoj planeti, mi bismo ipak preskočili užasavajuće i nezaustavljive posledice prirode.

Ipak, ostavivši po strani želje nekih vulkanologa, dobra stvar jeste što zahvaljujući njihovim istraživanjima, možemo da otkrijemo kako su neki vulkani eksplodirali prvi put u istoriji.

Vulkan kod jezera Toba u centralnom delu ostrva Sumatra je najstariji vulkan na svetu. Veruje se da je samo jezero nastalo usled erupcije vulkana pre oko 73 0000 godina. Erupcija vulkana, najjače u poslednjih 25 miliona godina, dovela je do globalnih klimatskih promena, efekta staklene bašte i izazvala je pad teperature temperature od 3 do 5° C u nižim geografskim širinama, i do 15° C u višim geografskim širinama. Uz to, došlo je do šestogodišnje vulkanske zime, a ceo svet bio je zavijen u tamno.

Kako je nastala erupcija?

Iako je mnogo toga i dalje misterija kada je ovaj supervulkan u pitanju, sada, naučnici sa Upsala Univerziteta, su uz pomoć genijalnog metoda, otkrili zašto je do erupcije zapravo i došlo.

Posmatrajući naslage drevnih kristala od magme, tim je uspeo da otkrije da je izvor magme bio toliko agresivan i vreo, da je otopio okolni kameniti teren. Magma se topila oko svog bazena unutar zemlje. Uz to, otopljena masa prouzrokovala je ogromnu količinu gasa, koji je pokušavao da izađe na površinu. Kada se krov samog vuklana razrušio, nastala je ogromna, destruktivna energija.

Kada je ovaj supervulkan eksplodirao, napravio je krater od 100 kilometara dužine, a količina lahara odnosno lavine od lave i kamenja procenjuje se na 2 800 kubnih metara. Za samo nekoliko dana, cela južna Azija bila je prekrivena pepelom debljine od 15 centimetara.

29/11/2017 13:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments