Nauka u razvoju ali nedovoljno finansirana

07/11/2014 09:26

Nauka u razvoju ali nedovoljno finansirana

Ove godine je u Srbiji za nauku izdvojeno oko 0,35% budžetskih sredstava, što predstavlja mali iznos, pa bi zato on sledeće godine mogao da se poveća za 12 do 13 odsto, rečeno je na tribini “Stanje i perspektive nauke u Srbiji” u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Aleksandar Belić rekao je da u Srbiji radi oko 12.500 istraživača, ali da finansiranje istraživanja trenutno stagnira.

On je rekao da od tih 12.500 nešto više od jedne trećine radi u naučnoistraživačkim institucijama, a ostatak radi na visokoobrazovnim ustanovama, i dodao da je naučni kadar značajno podmlađen prethodnih godina, te da se radi na oko 750 projekata u raznim naučnim oblastima.

Ove godine je izdvojeno 0,35 odsto Bruto nacionalnog dohotka, što uključuje i sredstva iz kredita, a plan je da se sledeće godine dostigne 0,49 odsto BND.

Akademik Ljubiša Rakić pozvao je naučnu javnost da se uključi u rešavanje vitalnih aktivnosti i da više doprinesu u naučno-istraživačkom radu, dodajući da nauka treba da bude pragmatična i da ima savetodavnu ulogu i nezavisnost bez obzira na političku i ekonomsku situaciju.

Vera Dondur, predsednica Nacionalnog saveta, izjavila je da se u poslednje četiri godine broj istraživača finansiranih kroz projekte povećavao, ali još uvek nije dovoljno.

Ona je naglasila se se broj publikacija nije povećao, a da su najbolji rezultati postignuti u oblasti fizike, a zatim hemije i biologije.

Izvor: Pressonline

07/11/2014 09:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments