Prvi voz na vodonik predstavljen u Nemačkoj!

19/09/2018 09:48

Prvi voz na vodonik predstavljen u Nemačkoj!

Prvi voz koji kao gorivo koristi vodonik predstavljen je u Nemačkoj.

Ovo je početak realizacije ideje da se vozovi koji koriste dizel zamene skupljom ali ekološkom tehnologijom.

Ekološki prihvatljiv voz

Nemačka je predstavila prvi voz koji kao gorivo koristi vodonik, a reč je o dva plava voza francuske kompanije “Alstom”.

Vozovi su počeli da saobraćaju na liniji dugoj stotinu kilometara, između gradova Kukshaven, Bremerhafen, Bremerverde i Bukstehude. Na ovoj liniji najčešće saobraćaju vozovi sa dizel-motorima.

Pogledajte i: Ovo je prva biciklistička staza od reciklirane plastike!

Prema rečima izvršnog direktora kompanije “Alstom”, Anrija Popar-Lafarža, prvi voz na vodonik ulazi u komercijalnu upotrebu i sve pripreme za serijsku proizvodnju su gotove.

U planu je da se 14 ovakvih vozova pošalje u Donju Saksoniju do 2021. godine, a interesovanje za novu tehnologiju pokazale su i druge pokrajine u Nemačkoj.

Vozovi sa pogonom na vodonik opremljeni su gorivim ćelijama, koje proizvode elektricitet kombinovanjem vodonika i kiseonika u procesu čiji su jedini nusproizvodi voda i vodena para.

Štefan Šrank, projektni menadžer naveo je da kupovina jednog ovakvog voza košta više od kupovine dizel-voza ali da je novi voz jeftiniji za rad.

U zvaničnom saopštenju kompanije “Alstom” stoji da su interesovanje za nove ekološko prihvatljive vozove, pokazale i druge zemlje – Velika Britanija, Norveška, Italija, Holandija, Kanada i Danska.

Vlada Francuske je ranije saopštila da želi da prvi voz koji kao gorivo koristi vodonik bude na francuskim prugama do 2022. godine.

19/09/2018 09:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments