Južnoafrička Republika legalizovala upotrebu kanabisa?

20/09/2018 12:03

Južnoafrička Republika legalizovala upotrebu kanabisa?

U Južnoafričkoj Republici, odlukom najvišeg suda, legalizovano je pravo odraslih da upotrebljavaju marihuanu na privatnom posedu.

Ova odluka donesena je jednoglasno.

Marihuana u privatnoj upotrebi

Odluku o legalizaciji marihuane za privatnu upotrebu, jednoglasno je doneo najviši sud u Južnoafričkoj Republici. Međutim, vlada ove države, usprotivila se odluci jer, kako tvrde, droga šteti ljudima.

Priča je pokrenuta nakon što su se tri korisnika marihuane našla na suđenju zbog konzumacije iste. Oni su se branili tako što su tvrdili da takav vid zabrane ograničava njihovu slobodu izbora i na taj način zadire u njihov privatan život.

U odluci suda stoji da odrasla osoba može uzgajati i konzumirati marihuanu u privatne svrhe i da se to neće tretirati kao prekršaj. Protiv zakona je koristiti kanabis u javnosti i distribuirati ga.

Savet za razvoj kanabisa pozdravio je odluku Ustavnog suda i pozvao vladu da odbaci optužbe protiv osoba kod kojih je pronađana droga.

Predsednik stranke Daga, koja se bori za upotrebu kanabisa, Džeremi Ekšn, istakao je da bi Vlada trebala biti liberalnija kada je kanabis u pitnju i da bi trebalo legalizovati njegovu upotrebu i u javnosti.

“Dagga” je naziv za kanabis u Južnoj Africi.

Ustav Južnoafričke Republike jedan od najliberalnijih u svetu, što dokazuje i ova odluka.

Odluka Ustavnog suda prioritet daje pitanju privatnosti i pravu osobe da čini ono šta želi u vlastitoj kući.

20/09/2018 12:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments