Medalje za srpske učenike sa Evropske olimpijade iz fizike

31/07/2020 11:27

Medalje za srpske učenike sa Evropske olimpijade iz fizike

Ove godine je EuPhO – evropska olimpijada iz fizike, zbog pandemije, održana online od 20. do 26. jula i na njoj je učestvovalo više od 250 đaka iz 57 evropskih i gostujućih zemalja.

Na ovoj, četvrtoj po redu EuPhO, za učenike srednjih škola, naši đaci su napravili izvanredan uspeh, osvojivši čak dve zlatne, jednu srebrnu i dve bronzane medalje. To je čak pet medalja za srednjoškolce Srbije! 

Uz pomoć organizatora- Instituta za fiziku iz Beograda, koji je napravio selekciju ekipe i pripreme naših đaka, i nastavnika: Nataše Čaluković, Ivana Stanića i Branislava Cvetkovića, petorka koja je napravila svetski olimpijski rezultat: Bogdan Rajkov, Dobrica Jovanović osvojili su zlato, a inače pohađaju Matematičku gimnaziju u Beogradu, Petar Samardžić iz iste gimnazije doneo je srebro, Dušan Beguš i Strahinja Nikolić sa bronzama su počastili Srbiju. 

Posebno treba napomenuti da su Bogdan Rajkov i Dobrica Jovanović zauzeli prva dva mesta u zvaničnom apsolutnom plasmanu koji uključuje samo evropske zemlje, te predstavljaju apsolutne pobednike takmičenja, kao i da je Srbija ekipijalno među najboljim evropskim zemljama.

Takmičenje su regulisali stručni timovi zemalja učesnika, kao i komitet olimpijade koji je pratio radove timova iz svih zemalja putem video linka.

Ove godine je Srbija prvi put učestvovala na ovom takmičenju, a to je najprestižnije takmilenje iz fizike učenika srednje škole, u rešavanju zadataka uz Međunarodnu olipijadu iz fizike na kojoj Srbija već tradicionalno učestvuje, ali koja je ove godine otkazana zbog pandemije.

Ove godine je Evropska olimpijada trebala biti održana u Rumuniji ali je završila online usled pandemije te su učenici radili zadatke iz svojih zemalja. Konkurencija je bila jača nego inače kako su mnoge gostujuće zemlje sem evropskih bile zaintresovane usled ne odžavanja Međunarodne olipijade fizike.

31/07/2020 11:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments