Preti li svetu novi El Ninjo?

11/09/2018 12:41

Preti li svetu novi El Ninjo?

Svetska meteorološka organizacija, ocenila je da postoji 70 odsto šanse da se vremenska pojava El Ninjo ponovi i to pre kraja ove godine.

Poslednji put se pojava El Ninja na planeti osetila 2015. i 2016. godine, kada je uticala na sve vremenske prilike širom sveta.

Intenzivni El Ninjo

Prema proračunima stručnjaka, El Ninjo, ovog puta neće biti toliko intenzivan, kao prethodni. Kako klimatske promene utiču na sve, tako utiču i na tradicionalnu dinamiku ovih vremenskih pojava.

Naime, El Ninjo se razvija svakih pet do šest godina, a smatra se da su klimatske promene u velikoj meri uticale na to da razmak ovog puta bude kraći.

Reč je o prirodnoj pojavi koja uključuje promene temperatura površine vode u Pacifiku, što u određenoj meri utiče na vreme širom sveta.

Najjači El Ninjo, ikad zabeležen, pogodio je planetu 2015., 2016. godine, kada je uticao na globalne temperature. Kao rezultat, 2016. godina bila je rekordno topla godina.

Ova pojava, pored toplote, dovela je i do suše u Africi, koja je smanjila proizvodnju hrane, zatim i do poplava u Južnoj Americi.

Godina 2018., počela je s pojavom suprotnom od El Ninja, takozvanom fazom La Ninja. Voda na Pacifiku tada je bila hladnija nego što je uobičajeno.

Stručnjaci napominju da, iako se El Ninjo očekuje pre kraja ove godine, neće uticati na vremenske promene kao pre dve godine.

11/09/2018 12:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments