Gugl predstavio novi Android i telefon: Lizalica i Neksus

16/10/2014 09:36

Gugl predstavio novi Android i telefon: Lizalica i Neksus

Gugl je predstavio svoj najnoviji smartfon, 6-inčni Neksus 6 i tablet Neksus 9, veličine 8.9 inča. Oni će doći sa najnovijom verzijom Androida 5.0, koji je, tradicionalno, dobio ime po slatkišu – Lizalica (Lollipop).

Android L će zameniti KitKat (Android 4.4) koji je predstavljen u oktobru 2013. godine, a u Guglu tvrde da će novi sistem poboljšati životni vek baterije, dati mogućnost korišćenja više korisničkih naloga i sigurnosnih opcija, kao i više kontrole oko notifikacija. Novi softver će se pojaviti sa novim Neksus uređajima pre nego što izađe kao apdejt za starije Neksus smartfone i tablete.

Drugi proizvođači će za svoje telefone kasnije ažurirati sistem, a prema podacima iz Gugla, trenutno 24,5% uređaja pristupa Gugl plej prodavnici sa KitKet sistema.

Neksus uređaji su prethodnih pet godina služili za predstavljanje najnovijih verzija Androida bez izmena od strane proizvođača poput Samsunga, LG-ja ili HTC-a.

Neksus 6

Neksus 6, koji nosi kodno ime “Shamu”, odnosno kit ubica, najveći je Neksus telefon do sada – njegov šestoinčni ekran ga postavlja na teritoriju tableta. Njegov prethodnik, Neksus 5, imao je ekran veličine 5 inča.

Izgled novog Neksus 6 uređaja. Foto: Google

Izgled novog Neksus 6 uređaja. Foto: Google

Neksus će ovaj put za Gugl praviti kompanija Motorola, a imaće četvorojezgarni Qualcomm Snapdragon 805 procesor frekvencije 2,7GHz (koji se nalazi i u telefonu Samsung Galaxy Note 4) i kameru od 13 megapiksela sa optičkom stabilizacijom slike koja će smanjiti mogućnost mutnih slika u uslovima lošeg osvetljenja.

Motorola je tako zamenila LG, koji je prethodne dve godine pravio Neksus telefone za Gugl. Iz kompanije kažu da će telefon imati opciju brzog punjenja, koje će korisnicima obezbediti do šest sati korišćenja telefona od samo 15 minuta punjenja.

Dizajn novog Neksusa podseća na Motorolin Moto X, ali ima veći ekran i plastični zadnji deo, nasuprot metalnom okviru koji ima Moto X.

Neksus 9

Izgled uređaja Neksus 9. Foto: Google

Izgled uređaja Neksus 9. Foto: Google

Tablet Neksus 9 će za Gugl praviti tajvanska kompanija HTC, a prethodne dve godine za to je bio zadužen Asus, tajvanski rival HTC-u. Tablet će imati ekran od 8,9 inča, a rezolucija će biti bolja od potpunog HD-a – čak 2K, odnosno ultra visoku rezoluciju, što ga čini prvim Android tabletom sa 64-bitnim procesorom i Nvidia Tegra K1 dvojezgarnim procesorom.

Neksus 9 ima kameru od 8 megapiksela i plastični zadnji deo sa metalnim stranicama, a biće dostupan u crnoj, beloj i bež boji.

16/10/2014 09:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments