Šta krije drevna piramida u Meksiku?

02/11/2018 13:16

Šta krije drevna piramida u Meksiku?

Masivni hram, koji se nalazi u drevnom gradu Teotivakan, u okolini Meksiko Sitija, krije podzemne tunele.

Naime, duboko ispod piramide Meseca nalaze se skriveni tuneli koji vode do komore ispod hrama.

Skriveni tuneli

Arheolozi smatraju da su odaje korišćene za pogrebne rituale, dok tuneli predstavljaju put do podzemlja – moćan koncept za Asteke, Maje i druga prekolumbijska društva.

Istraživači su koristeći tehnologiju električnog otpora uspeli da mapiraju sliku zemlje ispod piramide, bez razbijanja tla. Na taj način je otkrivena izdubljena komora, na osam metara ispod piramide. Prečnik komore je 15 metara, kao i podzemni tunel.

Grad Teotivakan je bio uspešno središte starog mezoameričkog sveta do 300. godine nove ere. Osnivač grada je nepoznat, kao i razlog sloma, koji je započeo oko 600. godine nove ere. Preživelo stanovništvo se razišlo do 750. godine, ostavljajući za sobom metropolu i svete piramide.

Gradske ruševine otkrili su Asteci oko 1.300 godine. Ime Teotivakan, u astečkom jeziku znači “mesto gde ljudi postaju bogovi”.

Sagrađena na povišenom tlu, piramida Meseca je najviša tačka u starom kompleksu. Veliki hram se nalazi na suprotnom kraju takozvane Avenije smrti i najveće strukture Teotivakana, piramide Sunca.

Istraživači su ranije otkrili grobnice unutar piramide, u kojima su počivali žrtveni ostaci, zatim deformisane ljudske lobanje, nakit i predmete od zelenog kamena.

Prema rečima direktorke Projkta za očuvanje kompleksa piramide Meseca, Veronike Ortega, otkrića unutar tunela mogu pomoći da se razjasne odnosi koje je drevna metropola imala sa drugim oblastima Mezoamerike.

Izvor: nationalgeographic.rs

02/11/2018 13:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments