Najpoznatiji voz na svetu – Orijent ekspres!

17/02/2021 10:53

Najpoznatiji voz na svetu – Orijent ekspres!

Iako to na početku nije bio, ovaj prelepi voz je postao sinonim za luksuzno putovanje vozom. O njemu su pisani romani, snimani filmovi, privilegija prošlog veka je bila voziti se u vagonima ovog poznatog voza.

Orijent ekspres je jedan od najpoznatijih vozova u istoriji železnice. Od 1883. godine do 1977. godine saobraćao je na liniji Pariz – Istanbul. Bio je u vlasništvu francuskog preduzeća  Compagine Internationale des Wagons- Lits. Orijent Express je jednom prilikom zbog preteranih snežnih padavina ostao 5 dana na jednom mestu u Turskoj, što je inspirisalo Agatu Kristi za pisanje svog poznatog romana „Ubistvo u Orijent Ekspresu“.

Prvobitna ruta otvorena je svečano 4. oktobra 1883. godine u Parizu i vodila je do rumunskog grada Đurđu, sa stanicama u Minhenu i Beču. U Đurđu putnici su prebacivani trajektom prek Dunava do grada Ruse u Bugarskoj. Cilj većine putnika je bio Istanbul, te se put iz Ruse nastavljao vozom za Varnu gde su putnici opet morali da pređu na trajekt koji bi ih prebacio do Istanbula.

Godine 1885. otvorena je slavna trasa preko Beča, Beograda, do Niša. Od Niša do Plovdiva putovalo se kočijom, a od Plovdiva do Istanbula ponovo vozom. Godine 1889. završena je i deonica Niš- Plovdiv pa je kompletiran saobraćaj vozom na trasi Pariz- Beč- Beograd- Niš- Sofija- Istanbul. U to doba Orijent Ekspres je saobraćao dnevno  od Pariza do Budimpešte, a tri puta nedeljno stanica mu je bila u Beogradu i Istanbulu. Za Bukurešt, Konsrancu i Crno more vozi je jednom nedeljno.

Krajnja stanica na istoku je bila Sirkeči Gari u Istanbulu. Saobraćaj je bio aktivan do 19. maja 1977. godine. 

Za vreme Prvog svetskog rata otvoren je švajcarski tunel Simplon pa je origanalnoj ruti dodat i prolazak kroz Milano, Veneciju, Trst i Ljubljanu do Beograda, ovaj voz je bio poznat kao Simplon Orijent ekspres.

Orijent Ekspres doživljava svoje zlatne godine 40-ih godina prošlog veka. Tada se pretvara u komforni i luksuzni voz. Od Budimpešte do Bukurešta i Atine vozili su vagoni za spavanje. Voz sastavlja vagone za spavanje i ručavanje, u njegovim restoranima se služe najbolji specijaliteti. Ceo sadržaj voza simbolizuje buržoaziju, poslovne ljude, diplomatiju i plemstvo. Trasa je tih godina produžena od Pariza do Kalea, gde su englezi mogli da se ukrcaju, a u blizini železničke stanice u Istanbulu otvoren je i prestižni hotel „orijent Ekspres“.

Za vreme II svetskog rata saobraćanje voza je prekinuto i pokrenuto ponovo tek posle rata i to bez grčkog dela. Saobraćanje voza se normalizuje 1951. godine uz sve poteškoće hladnog rata i gvozdene zavese. 

Godine 1962. obustavljena je originalana trasa voza, od tad je radio samo Simplon Orijent ekspres, a potom i sporija verzija Orijent Ekspresa koja saobraća svega dva puta nedeljno. 1971. godine menja se vlasnik voza, pa se 1976-77. godine ukida linija Pariz – Atina i iste godine i potpuno gasi saobraćanje. Orijent Ekspres je poslednji put stigao na stanicu Istanbula 19. maja 1977. godine legenda je oživljena 1982. godine, kao spori Orijent Espres od renoviranih originala vagona iz 1930-40-ih godina. Saobraća i dan danas jednom nedeljno, od marta do novembra na liniji London- Pariz- Beč i luksuzni je doživljaj za imućnije putnike, kako karta košta oko 1800 evra. I Amerikanci su napravili repliku ovog voza koji saobraća u severnom delu kontinenta.

17/02/2021 10:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments