Čak 376 kandidata za Nobelovu nagradu za mir

02/03/2016 10:31

Čak 376 kandidata za Nobelovu nagradu za mir

Ove godine je postavljen rekord u broju predloženih kandidata za osvajanje Nobelove nagrade za mir – čak 376 imena se nalazi na spisku potencijalnih dobitnika ove prestižne nagrade.

Pre ovog rekorda, najveći broj prijavljenih kandidata za Nobela bio je 2014. godine, kada je predloženo 278 imena.

Nobelov institut nema pravo da objavi imena kandidata, sem ukoliko to pre njih nisu uradili oni koji su predlagali kandidate, pa je poznato da je spisak kandidata sačinjen od najrazličitijih ličnosti i imena kao što je Donald Tramp – kandidat za republikansku predsedničku nominaciju, Edvard Snouden – bivši saradnik američke Nacionalne agencije za bezbednost i papa Franja.

Među 376 kandidovanih nalazi se 228 pojedinaca, dok ostatak – 148 nominacija pripada različitim organizacijama koje su predložene za Nobelovu nagradu za mir.

Prema dosadašnjim saznanjima, na listi se nalazi i nemačka kancelarka Angela Merkel, stanovnici grčkih ostrva koji pomažu migrantima, američka glumica Suzan Sarandon, kongoanski ginekolog Denis Mukvege, aktivisti za borbu protiv nuklearnog naoružanja, avganistanska ženska biciklistička reprezentacija…

Nobelovu nagradu za mir može dobiti najviše tri kandidata svake godine, a ime ili imena ovogodišnjih pobednika biće poznata 7. oktobra.

Ovu prestižnu nagradu prošle godine je osvojio kvartet za nacionalni dijalog Tunisa koji je doprineo izgradnji pluralističke demokratije u Tunisu posle Revolucije jasmina 2011. godine.

02/03/2016 10:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments