Koja je najstarija životinjska vrsta?

14/05/2023 13:56

Koja je najstarija životinjska vrsta?

Nedavno su britanski naučnici stavili tačku na dugogodišnju raspravu o tome koja životinjska vrsta je najstarija.

Među svim neizumrlim vrstama na planeti, u rodoslovnom stablu, najstariji su morski sunđeri.

Najstarija životinjska vrsta

Sprovedene genomske analize, upućivale su na nekoliko zaključaka, koji su zbunjivali naučnike. Naime, postavljalo se pitanje, da li su morski sunđeri ili meduze, višestanični morski organizmi mesožderi, stariji kada je posredi rodoslovno stablo neizumrlih životinja na planeti?

Kako bi rešili nedoumice, naučnici su sproveli novo istraživanje, na čelu sa profesorom s Fakulteta za biološke nauke i nauku Zemlje, Univerziteta u Bristolu, Dejvidom Pisanijem.

Rezutati su doveli do zaključka da su najstarije životinje zaista morski sunđeri.

Nakon filogenetičkog istraživanja, koje je utemeljeno na analizi strukturnih sekvencija bioloških makromolekula, kao što je DNK, proteini i drugi, zaključeno je da su morski sunđeri na samom dnu genealoškog stabla svih životinja.

Na hipotezu, koja se od dveju vrsta pojavila pre, upućuje različito razvijanje ključnih organa kao što su nervni i probavni sisitem.

Zašto je važno znati koja od ove dve vrste se pojavila prva?

Takvo saznanje dovelo bi do lakše spoznaje i shvatanja sopstvene evolucije, kao i poreklo važnih karakteristika životinjske anatomije, navodi profesor Pisani.

Od 2008. godine postoje indicije koje su ukazivale na meduze, kao najstariju vrstu, ali je raspolaganje boljom tehnologijom, danas, dovelo do novih saznanja i razrešenja nedoumica.

14/05/2023 13:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments