Identifikovan podzemni ekosistem koji sadrži milijarde mikroorganizama!

24/12/2018 11:18

Identifikovan podzemni ekosistem koji sadrži milijarde mikroorganizama!

Međunarodni tim naučnika je otkrio ekosistem ispod zemlje.

Naime, reč je o ekosistemu koji je dvostruko veći od svetskih okeana.

Ogroman podzemni ekosistem

Najnovija studija međunarodnog tima naučnika, iz projekta Deep Carbon Observatory, koji proučavaju dubinu Zemlje i njen sastav, identifikovala je podzemnu biosferu koju čini između 15 i 23 milijarde tona mikroorganizama.

Istraživači ističu da se raznolikost vrsta podzemlja može uporediti sa Amazonom ili Galapagosom, ali, za razliku od tih mesta, njeni podpovršinski delovi tek treba da se istraže.

Tim istraživača uzimao je uzorke iz bušotina dubokih preko pet kilometara, kao i iz podvodnih bušotina kako bi konstruisao modele ekosistema i procenio koliko ugljenika organskog porekla ima u unutrašnjosti Zemlje. Rezultati su pokazali da se gotovo 70 odsto Zemljinih bakterija i arheja nalazi ispod njene površine.

Otkriveni su i organizmi na 2,5 kilometara ispod površine za koje je ustanovljeno da se tu nalaze milionima godina, kao i da uopšte ne zavise od Sunčeve energije. Naime, metanogene arheje su pronašle način da stvaraju metan, koji koriste kako bi zamenile ili popravile određene delove tela.

Procenjuje se da je ukupna zapremina veća od dve milijarde kubnih kilometara, a smatra se da će se u budućnosti povećavati.

Naučnici pokušavaju da ustanove granicu preko koje nema života, međutim, što dublje zadiru, otkrivaju više života.Trenutni maksimum je 122 stepena, ali se veruje da će rekord biti oboren novim istraživanjima i sve preciznijim i sofisticiranijim instrumentima.

Izvor: nationalgeographic.rs

24/12/2018 11:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments