Najjeziviji napušteni gradovi na svetu

09/03/2020 16:03

Najjeziviji napušteni gradovi na svetu

– Stara napuštena staza na Novom Zelandu

Usamljena i ne baš za one sa slabim srcem, ova 85 km dugačka staza u pustahiji novozelandskog Južnog ostvra počinje u napuštenom rudarskom gradu Lajel, a još čudnija postaje ovde, kako prolazite ostatke naselja: školu, hotele i groblja. 

Ovo je bila zemlja rudara, a ostaci njihovog vremena, zaboravljeni u divljini, raštrkani su po zemlji što možete videti prateći staru rudarsku stazu duboko ka divljini.

– Oradur sur Glan, Francuska

Godine 1944. nakon što su savezničke snage sletele u Francusku, nemački vojnici su umarširali u ovo selo u centralnoj Francuskoj i masakrirali ljude, navodno iz odmazde prema otporu lokalaca.

Posle Drugog svetskog rata, Šarl de Gol naredio je da zgarište ovog sela treba biti ostavljeno kao memorijalno mesto, što je i danas.

– Krako u Italiji

Smešten visoko u pustinjskom predelu južne Italije, srednjovekovni grad Krako je živi primer opomene. Tokom 60-ih godina prošlog veka, prevelika naseljenost je bila uzrok klizišta, pa je 1800 seljana moralo da napusti domove. Danas, doduše, turisti mogu ići u posetu ovom gradu punom kalrdmi i pećinskih kućica, gde se može uživati u brdima od gline.

– Kolmanskop u Namibiji

Početkom XX veka, ovaj izolovani deo Skeletne obale bio je živahan. Preko noći je postao najbogatije mesto na svetu posle otkrića pukotine dijamanata.

Do 1950-ih grad je napušten, a gradić nemačkog izgleda koji je tu izgrađen, polako je bio prepušten pesku, zajedno sa ostalim starudijama koje su se našle na ovom delu namibijske obale.

– Vila Epesuen, Argentina

Ono što je nekada bila poznata banja, tokom 80-ih godina je nestala bez trage. Progutala ju je poplavala, tako da je gradić ostao neotkriven sve do 2009. kada su se slane povde počele povlačiti, a na površinu su isplivali ostaci banje.

Na 540 km jugozapadno od Bueno Airesa, sada se može prići, a mogu se videti okamenjena drveća i zgrade – jeziv prizor grada čiji je život odjednom zaustavljen.

– Riolajt, savezna država Nevada u SAD

Ovaj gradić je bio pod suncem samo 12 godina. Čak i po standardu umiranja gradova tokom zlatne groznice, ovo je bio prekratak život jednog mesta. Kreč se još nije bio osušio sa zgrade sveže izgrađene berze kada je finansijski krah uspavao ovaj grad.

Napuštene zgrade banaka i prodavnica postale su mesto za umetnike, što ga čini jednim od najzanimljivijih napuštenih gradova u SAD.

– Ostrvo Hašima u Japanu

Samo deo ovog ostrvo-grada, poznatog kao sedište negativca iz filma Skajfol o Džejmsu Bondu, jer otvoren za javnost.

Opkoljeno velikim morskim zidom, ostrvo je bilo načičkano ljudima (preko 5000) koji su radili u podvodnom rudniku, ali kada se on zatvorio pre 45 godina, svi su ga napustili.

Turisti danas mogu kročiti nogom samo tokom zvaničnih poseta iz obližnjeg Nagasakija.

– Poggioreale, Sicilija

Ovo mesto na severnozapadu Sicilije, uništeno je zemljotresom iz 1968.

Umesto da obnove grad, ljudi su se preselili i osnovali nov nekoliko kilometara dalje. Ruševine ovog grada se često korist za snimanje scena iz Drugog svetskog rata.

– Pyarmiden, Salbard u Norveškoj

Ovu rudarsku zajednicu je osnovala Švedska 1910, ali su je prodali Sovjetskom savezu 1927. Ovde je bila najsevernija bista Lenjina na svetu, koju su napustili zajedno sa gradom 1998.

– Kajakoj, Turska

Nekada poznat kao Livisi, i nastanjen Grcima , ovaj grad je napušten 1923. Napušten gradić je očuvan kao muzej-grad sa stotinama ostavljenih kuća i crkava u grčkom stilu. Poznato je mesto za posetu iz okolnih turskih regiona.

– Pripjat, Ukrajina

Ovaj grad koji je napušten posle katastrofe u Černobilju 1986, postao je simbol ogromne razorne snage nuklearnog postrojenja.

Ujedno je postao groteskno turističko mesto, gde se minimizuju brojevi poseta kako bi se smanjio rizik izloženosti visokim nivoiima radijacije.

– Centralija, savezna država Pensilvanija, SAD

Ovaj gradić gde se iskopavao ugalj, osnovan je 1856, a napušten je nakon velikog požara pukotine uglja 1960. 

Požar još uvek tinja ispod zemlje, a efekti se vide na neravnom autoputu punom rupa.

– Bodi, Kalifornija

Kada je otkriveno zlato 1876, ovo malo selo postalo je jedan od najećih gradova Kalifornije.

Na vrhuncu svoje moći, bilo je 2000 zgrada u ovom gradu, ali onda čim je nestalo zlata, počeli su nestajati ljudi, sve dok grad konačno nije skroz napušten 1940.

–  Gritviken, Južna Džordžija

Naselje je osnovano 1904, a njegov osnivač bio je norveški morski kapetan. Osnovan je sa ciljem da bude stanica za ulovljene kitove.

Zatvoren je decembra 1966, ali se crkva i dalje ponekad koristi za venčanja. Bio je i bioskop koji se srušio pre koju godinu.

09/03/2020 16:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments