400 godina od rođenja slavnog španskog slikara Murilja!

29/11/2018 08:39

400 godina od rođenja slavnog španskog slikara Murilja!

Španski barokni slikar Bartolomeo Esteban Perez Muriljo, rođen je 1. januara 1618. godine u Sevilji.

Bartolomeo je prvi španski slikar koji je postao poznat širom sveta.

Klasifikovan je kao narodni slikar, tokom zlatnog veka španskog slikarstva i radio je slike za crkve u Sevilji, a primenjivao je kompozicijska i koloristička iskustva italijanskih i flamanskih slikara. Naime, stvorio je Madone prema modelu crnokose španske žene.

Muriljo je rođen u siromašnoj porodici. Nakon smrti roditelja, desetogodišnji Estaban predat je staraocima, koji su ga poslali na zanat kod lokalnog umetnika Huana de Kastilje.

Kastiljov uticaj se vidi u njegovim ranim radovima. Naučio je kako da stvara slike sa religioznim temama.

Želja za učenjem i daljim usavršavanjem odvela ga je u Madrid, kod slavnog dvorskog slikara Dijega Velaskeza, koji je u to vreme bio na vrhuncu slikarskog umeća. Muriljo je proveo tri godine u Madridu, studirajući dela Petra Paula Rubensa, Antonisa van Dajka, i Juzepe de Ribiere.

Nakon povratka u Sevilju, pružila mu se šansa da pokaže sve što zna. Naime, dobio je nalog od najvećeg Seviljanskog manastira Sv. Frančesko da naslika 11 slika. Trebalo je da predstavi istoriju života svetaca.

Tokom 1646. godine, Muriljo je oženio Donu Beatriks de Kabrera sa kojom je dobio nekoliko dece.

Bio je upravnik likovne akademije u Sevilji, tokom 1660. godine.

Muriljo je pored religioznih slika, slikao i decu prosjake, prodavačice cveća, prodavačice voće, obične ljude iz Sevilje.

Kasnije radovi izrađeni su sa velikim umećem.

Tokom rada na oltaru Kapuciner crkve u Kadizu na slici “Sv. Katarine”, Muriljo pada sa skele i od posledica pada umire, 3. aprila 1682. godine.

29/11/2018 08:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments