Ispod drevne grčke “piramide” pronađena sofisticirana arhitektura

25/01/2018 12:24

Ispod drevne grčke “piramide” pronađena sofisticirana arhitektura

Ispod piramide na jednom od ostrva u Grčkoj, pronađeni su ostaci veoma sofisticirane arhitekture, kao i ostaci metalnih predmeta.

Zamislite ovo: krstarite Egejskim morem i najednom ugledate “piramidu” koja naizgled kao da se izdiže iz same vode, upijajući mediteransko sunce. Iako ovo zvuči kao uvod u neku roman, zapravo, ovo je prizor koji možete doživeti ukoliko se uputite na pusto ostrvo Daskalio, u Kikladama.

Iako je ovo ostrvo danas nenaseljeno, nekada, u vreme ranog bronzanog doba, ti je postojala keros-siros kultura.

Usamljeno ostrvo prepuno tajni


Na ovom ostrvu, postoji brdo u obliku piramide, koje već decenijama istražuju asrheolozi. Zasad, znamo da je u 3. milenijumu pre n.e. ovde napravljeno terasasto brdo, koje je kasnije prekriveno i belim kamenom, dovezenim iz Naksosa, koji se nalazi na udaljenosti od 10 kilometara.

Iskopavanjem, nedavno je otkriveno da se ispod ove piramide nalaze tuneli, a uz to, pronađeni su i neki metalni predmeti, poput sekira, bodeža, ali i ostataka od keramike.

Arheolozi veruju da je za izgradnju ove piramide bilo potrebno oko hiljadu tona kamena, ali i dalje nije jasno kako je tadašnja civilizacija koristila ovako savremenu tehnologiju izgradnje.

Danas, ova građevina predstavlja i najveći poznati kompleks u Kikladama. Dalja istraživanja, pokazaće kako su se tuneli pravili, te za šta je ovaj kompleks zapravo služio.

25/01/2018 12:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments