Naučnici rekonstruisali ženu iz Japana koja je živela pre više od tri hiljade godina!

27/05/2019 12:48

Naučnici rekonstruisali ženu iz Japana koja je živela pre više od tri hiljade godina!

Očuvana DNK ostataka žene koja je živela u Japanu između 3.500 i 3.800 godina pomogla je naučnicima da slože priču praistorijskih ljudi koji su živeli u ovom delu sveta tokom đomon perioda.

Na jednom arheološkom nalazištu u Japanu otkriveni su ljudski ostaci, a nakon istraživanja, utvrđeno je da su oni dobro očuvani, te da je moguće izvući DNK.

Nakon daljih istraživanja, naučnici su uspeli da rekonstruišu lice osobe koja je tamo pronađena. U pitanju je žena, koja je u to vreme, pre nekih 3500 godina, imala smeđe oči, pege i kovrdžavu kosu, a kako se pretpostavlja, u ovom periodu, Japanci su tako izgledali.

Inače, đomon predstavlja japanski naziv za period neolita, mlađeg kamenog doba. Vodeću ulogu u formiranju neolitske kulture džomonskog perioda imali su, po pretpostavkama stručnjaka, protoainska plemena koja su, verovatno, bili najstariji stanovnici Japanskih ostrva.

Japan je u neolit stupio relativno kasno, a razvoj tehnike izrade keramike i obrade kamenih oruđa nije u Japanu praćen odgovarajućim napretkom materijalne proizvodnje.

Osnovni proizvodni odnosi bili su vezani za udruživanje i podelu rada, pošto su se lov, ribolov, pravljenje čamaca, mogli vršiti samo u zajednici pri odgovarajućoj podeli rada: u lovu zajedničkim, kolektivnim, radom muškaraca – lovaca, a kod prikupljanja mekušaca i jestivih biljaka – radom žena i dece.Osnovnu ulogu u razvoju poljoprivrede imale  su upravo žene.

Foto: iflscience.com

27/05/2019 12:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments