Šta je Trokslerov efekat?

18/05/2023 11:10

Šta je Trokslerov efekat?

Koliko puta ste na internetu naleteli na ovakvu fotografiju? U pitanju je zbunjujuća fotografija, u kojoj, kada se zagledate, vidite zadivljujuću stvar.

Sve je stvar koncentracije, koja dopušta iluziji da se ostvari.

O kakvom efektu je reč?

Ukoliko se zagledate u ovu fotografiju i koncentrišete, u toku od samo nekoliko sekundi, dogodiće se stvarno neverovatna stvar. Nakon tridesetak sekundi posmatranja samog centra fotografije, sve vijugave boje sa nje će u potpunosti nestati.

Naime, u pitanju je fenomen poznat kao Trokslerov efekat. Ime je dobio po švajcarskom lekaru i filozofu Ignaciju Paulu Vitalu Troksleru, koji je 1804. godine otkrio da mozak prestaje da obraća pažnju na vizuelne scene koje se ne menjaju.

 

Profesorka sa medicinskog centra “SUNY Downstate”, Suzana Martinez – Konde, koja je i autorka knjige “Šampioni iluzije”, navodi da se neuronskom adaptacijom naziva stanje kada se naša čula naviknu na konzistentan osećaj.

Šta je optička varka?

Optička varka ili optička iluzija predstavlja varku koja se bazira na neispravnoj ili iskrivljenoj percepciji stvarnosti. Slika koju oko percipira, mozak potpuno drugačije interpretira.

18/05/2023 11:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments