Kakva sličnost postoji između ptica i ljudi?

04/06/2018 10:29

Kakva sličnost postoji između ptica i ljudi?

Univerzitet u Kaliforniji sproveo je istraživanja, a rezultati su pokazali da postoji određena zajednička osobina ptica i ljudi, pa čak i pčela.

Šta nas to spaja?

Zajednička osobina

Istraživanje je obuhvatilo i analizu studija o ponašanju 4.000 životinja. Naime, pratila su se ponašanja i promene u ponašanju kod ovih životinja, kao što su opreznost, disciplina, upornost, marljivost i druge.

Životinje kao i ljudi, mogu biti istrajni u nastojanju da urade pravu stvar, pa će tako obratiti više pažnje u lovu ili u toku perioda privlačenja partnera.

Karakteristično za pčele u ovom slučaju je da one uklanjaju ostatke uginulih pčela iz košnica i imaju brojnije potomstvo, navode stručnjaci, dok ptice vode računa o održavanju gnezda i pevanjem postižu veći uspeh kada je parenje u pitanju.

Pojedine vrste ptica na specifičan način biraju partnere. Naime, otkriveno je da ženke ovih vrsta biraju partnere na osnovu njihove sposobnosti da izgrade odgovarajuće gnezdo na sigurnoj lokaciji.

Ovo istraživanje pokazalo je postojanje savesnosti kod pojedini životinjskih vrsta.

Stručnjaci smatraju da je suviše usko definisan i objašnjen pojam svesti i savesnosti, te se posmatra samo kao ljudska osobina. Međutim, očigledno je, na osnovu rezultata studija, da nismo jedina bića koja imaju razvijenu svest i savesnost koja se bazira na emocijama i namerama.

04/06/2018 10:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments