S.P.L. Sorensen – hemičar koji je izumeo pH skalu

29/05/2018 09:53

S.P.L. Sorensen – hemičar koji je izumeo pH skalu

Iako malo poznat današnjem društvu, ovaj danski hemičar, osmislio je i poklonio svetu pH skalu. 

S.P.L Sorensen osmislio je pH skalu kao metod za testiranje kiselosti ili alkalnosti supstanci, koji se svakodnevno koristi širom sveta.

Putem hemije

Sorensen je rođen 1868. godine u Havelbergu u Danskoj, a studije je započeo u osamnaestoj godini na Univerzitetu u Kopenhagenu. Mladi naučnik želeo je da započne karijeru u oblasti medicine, ali uticaj mentora i hemičara SM Jorgensena, naveo ga je da se predomisli i preusmeri ambicije ka hemiji.

Život van laboratorije

Kao i većina studenata, Sorensen je bio angažovan na honorarnim poslovima u toku studija. Dok je spremao doktorat, radio je kao asistent na odseku za hemiju u laboratoriji danskog Politehničkog instituta, ali i kao asistent na geološkim istraživanjima. Vreme van laboratorije provodio je na Kraljevskom pomorskom pristaništu, gde je pronašao dodatni posao.

Posao u najboljoj svetskoj laboratoriji

Od 1901. do 1938. godine, Sorensen je bio na funkciji direktora odseka za hemiju Karlsberg Laboratorije u Kopenhagenu. Laboratorija je otvorena u sklopu pivare Karlsberg, koju je osnovao JC Jakobsen, 1875. godine. U toku rada u ovoj laboratoriji Sorensen je došao do značajnog otkrića.

Otkriće pH skale

Najveće dostignuće u karijeri S.P.L Sorensa upravo je pH skala, koja se koristi i danas kao parametar za utvrđivanje kiselosti odnosno baznosti supstanci. Skalu je razvio tokom 1909. godine. Veliku pomoć i podršku u toku rada i istraživanja, pružila mu je supruga Margret Sorensen, takođe naučnica.

29/05/2018 09:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments