Grobnica skitskog princa

19/04/2018 12:15

Grobnica skitskog princa

Smrznuta grobnica skitskog princa otkrivena je u Sibiru. Veruje se da grobnica sadrži ostatke blaga i zlata skitskih kraljeva.

Ko su bili skiti?

Iranskog porekla, skiti su bili nomadi koji su naseljavili regije Sibira u 7. i 8. veke pre Nove ere. Skitsko kraljevstvo prostiralo se od Dunava na zapadu, do Kine na istoku. Smatra se da je otkivena grobnica stara oko 2.800 godina.

Naučnici sa Univerziteta Bern u Švajcarskoj došli su do otkrića zahvaljujući analizama satelitskih snimaka doline Ujuk, poznatoj kao sibirska Dolina kraljeva. Zbog smrznutog tla, u Dolini kraljeva nalazi se veliki broj grobnica.

U saradnji sa ruskim istraživačima otkriveno je da je verovatno reč o grobnici koja se naziva kurgan, za čije je očuvanje neophodan nepristupačan teren i smrznuto tlo.

Skitski grobovi iz 5. veka pronađeni su i u Kazahstanu, između 1947. i 1949 godine. Organski materijal koji bi istrunuo u normalnim okolnostima, sačuvan je zahvaljujući naslagama leda. Pronađeno je 14 grobova, uključujući zlato, predmete od kože, opremu, drvena kola i muzičke instrumente.

19/04/2018 12:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments