Kako je nastala skraćenica OK?

24/03/2020 15:50

Kako je nastala skraćenica OK?

Upravo krajem ovog meseca, podsećamo da je prvi put baš tada zabeležena upotreba izraza OK kao skraćenice “all correct”, i to u novinama “Boston Morning Post” u rečenici “He… would have the “contribution box”, et ceteras, o.k. – all correct – and cause the corks to fly, like sparks, upward”. 

Tadašnja moda diktirala je i modu skraćenica, što je dovelo do toga da za all correct ne bude skraćenica AC, već OK, i da se odomaći.

Međutim, postoji nekoliko teorija nastanka ovog, danas univerzalnog, izraza.

Sve teorije se slažu da je skraćenica nastala u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Kod nas, a i u većini evropskih zemalja koje su je preuzele u svom govoru, ovo je redovni i svakodnevno upotrebljavani anglicizam, koji označava da je sve u redu/tako je/ispravno je. 

Postoji nekoliko teorija njenog  nastanka.

Prva teorija upućuje na stari indijanski izraz okeh, sa značenjem: „tako je”, „to je tako”, koje se kasnije prenelo u američki govor.

Drugo objašnjenje vezuje se uz ime železničkog službenika, Obedija Kelija, koji je, navodno, uredan prijem poštanskih paketa potvrđivao inicijalima svog imena i prezimena – OK.

Jedna teorija vezana je za područje vojske, gde je navodno OK oznaka za “zero killed” (nula ubijenih).

Na kraju, još jedna teorija nadovezuje se na prethodnu: severnoameričkim vojnicima OK je služilo kao skraćenica za “known order”, tačnije za rutinsku proveru za određenu naredbu.

Jeste li vi čuli za neku teoriju? 

Pišite nam u komentarima.

24/03/2020 15:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments