Znate li ko je izumeo električnu stolicu?

14/08/2018 10:19

Znate li ko je izumeo električnu stolicu?

Električna stolica predstavlja način izvršenja smrtne kazne, koja je i danas legalna u sedam država Sjedinjenih Američkih Država.

Prvi čovek koji je na njoj usmrćen bio je Vilijam Kemler, osuđen zbog ubistva vanbračne supruge.

Ko je tvorac ovog izuma?

Tokom istorije, električna stolica se koristila sa izvršenje smrtne kazne samo u Sjedinjenim Američkim Državama. Međutim, od 1924. godine uvedena je i na Filipinima.

Naime, elektirčna stolica je osmišljena kako bi sam način izvršenja smrtne kazne bio humaniji, ali i moderniji.

Kada je 1881. godine, zubar iz Njujorka, Alfred Sautvik čuo priču o pijancu koji je dodirnuo dve žice uključenog generatora i ostao na mestu mrtav, došao je do zaključka da bi električna energija mogla da se koristi kao alternativa za smrt vešanjem, koja se u to doba primenjivala.

Nakon podrobnog razmišljanja i isprobavanja raznih tehnika, odlučio je da izvede eksperiment na životinjama. Modifikovao je zubarsku stolicu i započeo eksperimente, ubeđujući sve oko sebe kako je ovakav način smrti brz i bezbolan.

Upravo je tako i uvedena u legalnu upotrebu izvršenja smrtne kazne i prvi put primenjena na Vilijemu Kemleru, 1890. godine.

Sledeće pogubljenje izvršeno je godinu dana kasnije. Do 2006. godine na električnoj stolici pogubljeno je 4.461 osoba.

Od 1977. godine, upotrebljava se humanija metoda, zbog koje se električna stolica koristi sve manje, a reč je o smrtonosnoj injekciji.

Električna stolica je i dalje legalna u Alabami, Virdžiniji, Kentakiju, Nebraski, Tenesiju, Floridi i Džordžiji. Međutim, kao jedini način izvršenja smrtne kazne, sprovodi se u Nebraski.

14/08/2018 10:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments