Šta su to rituali?

23/07/2020 13:26

Šta su to rituali?

Rituali predstavljaju one male stvari koje radimo za sebe u cilju boljitka. Rituali postoje koliko i ljudski rod. To su one male ili velike stvari koje radimo iznova i sa verom u neki poseban razlog ili energiju.

Rituali su dugo bili sveta stvar, a možemo ih i sad nazvati takvima jel zaista čine mala i velika čuda za naše telo i um na dnevnom nivou.

Ritualno je sa početka civilizacije bilo veliko i zastrašujuće. Ritualno su se dešavala žrtvovanja, slavlja, venčanja, krštenja, slične velike ali i male dnevne stvari kao što su ritualni plesovi, molitve, ponašanja u cilju boljitka, ulaganja nade i želje.

U današnjici kažemo da imamo svoje male rituale. Oni nam mnogo znače u uspostavljanju balansa uma i tela, sveopštem zdravlju, vitalnom telu i dobrom raspoloženju. Oni su naš vodič kroz dan, mesec, godinu.

Na dnevnom nivou najznačajniji su nam oni jutarnji i večernji rituali, potom i neki dnevni.

Ujutru na primer, nivo serotonina dižemo buđenjem sa osmehom, jutarnjom gimnastikom i vežbama disanja, potom čaša mlake vode sa limunovim sokom za bolji metabolizam pa zdrav doručak do deset sati. Potom bi bilo dobro da pozdravimo sunčeve zrake svojim licem i dobro oraganizujemo dan.

Najvažniji dnevni ritual je unošenje dovoljne količine pitke vode (oko 2l na dan) , blago izlaganje sunčevim zracima i afirmacije za bolje raspoloženje i jače samopouzdanje. 

Bitan ritual bi bio da izbegavamo kašnjenje te da svuda stižemo i pre vremena kako bi sačuvali svoje i tuđe živce i izbegli nepotrebnu žurbu i neprijatne situacije.

Večernji rituali su individualni, kao i oni jutarnji i dnevni, ali u cilju da umirimo telo, zaspimo na vreme ( do deset sati uveče kada um i telo optimalno mogu da postignu najkvalitetniji odmor), sa lepim i srećnim mislima i planovima za sutrašnji dan. Što manje tereta na umu i plećima i što praznijeg uma. Kažu da je dobar mali ritual zaspati sa mirisom lavande u nozdrvama u potpunoj tišini ukoliko uslovi to dozvoljavaju.

Privilegija je što imamo priliku da stvorimo sopstvene rituale i uživamo u njima.

23/07/2020 13:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments