Šta je zajedničko ovim izumima?

17/11/2015 16:14

Šta je zajedničko ovim izumima?

Nije tajna da je kroz istoriju ženska uloga u nauci, istraživanjima i drugim značajnim oblastima, bila zapostavljena.

Za malo izuma čak i iz bliže istorije koje su osmilile žene se zna kome pripadaju zapravo. Srećom, uloga i položaj žena u ovim oblastima znatno se popravio.

Ovo su samo neki od izuma za koje se (možda) nikada ne bi reklo da su ih osmislile žene:

Društvena igra “Monopol”

monopol

Društvene igre su veoma popularne, a “Monopol” spada u grupu najigranijih u čitavom svetu. Upravo je ovu društvenu igru osmislila žena – Elizabet Megi.

Zapravo, “Monopol” se u originalu zvao “The Landlord’s Game” (“Domaćinova igra”), a razlog zbog kog je Elizabet napravila ovu igru bio je daleko od puke zabave za društvo.

Naime, ova igra je nastala 1903. godine sa ciljem da se pokaže tragičan efekat koji može imati pohlepa i gramzivost. Međutim, ova igra je postala toliko popularna, da je zanemarena prvobitna namera izumiteljke.

Brisači za automobile

Jedan od sigurno najkorisnijih izuma su svakako brisači na automobilima. Ubrzo nakon što su nastali pokazali su svoju svrhu. A da li ste znali da ih je osmislila žena?

U pitanju je Meri Anderson koja je 1903. godine smislila, a godinu dana kasnije i patentirala šipku sa gumenim dodatkom koji prijanja za staklo i koja može da se pomera i na taj način briše prednje staklo na automobilu.

Međutim, ovaj izum je počeo serijski da se proizvodi tek nekoliko decenija kasnije, a odavno je postalo nezamislivo da auto bude bez brisača.

Pivochopp-1010717_1920

Istoričari su došli do podatka da je baš žena “kriva” (odnosno više njih) za nastanak gotovo najpopularnijeg pića u svetu – piva.

Naime, ovo alkoholno piće ima jako dugu istoriju, koja počinje još pre 7.000 godina na teritoriji Mesopotamije. U ovoj drevnoj zemlji za proizvodnju piva bile su zadužene žene.

Pivo je u to vreme bilo smatrano za božji dar, a veštinu i znanje koje je bilo potrebno za pravljenje ovog pića posedovale su samo žene.

Pancir

Zaštitni prsluk, poznatiji kao pancir, koji koriste specijalne vojne i policijske jedinice zbog opasnosti kojoj se izlažu, izmislila je žena. Reč je o Stefani Kvolek koja je zapravo zaslužna za osmišljanje materijala od kog se pravi ovaj prsluk.

Ovaj izum je Stefani patentirala 1966. godine, a to je bio samo jedan od 40 različitih izuma koje je Stefani za života, zbog čega je ostala i upamćena.

Požarne stepenice

Pojedine zgrade, pogotovo one koje su sagrađene relativno skoro i koje su dobro osmišljene, imaju metalne stepenice koje se nalaze sa spoljne strane zgrade.

Ove stepenice namenjene su za opasne situacije kada zgradu zahvati požar, kako bi svi stanari uspeli da na vreme pobegnu i spasu se.

Požarne stepenice osmislila je Ana Konli 1897. godine, čija je ideja vrlo brzo podržana od velikog broja arhitekti, pa se ove stepenice koriste na ovaj način i danas.

17/11/2015 16:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments