Otisak stopala dinosaurusa na škotskom tlu

20/04/2018 12:11

Otisak stopala dinosaurusa na škotskom tlu

 

Univerzitet u Edinburgu saopštio je da su pronađeni otisci stopala dinosaurusa, od pre 170 miliona godina, u okamenjenom blatu, na obali škotskog ostrva Skai.

Kojoj vrsti pripadaju otisci

U pitanju je redak dokaz iz vremena Srednje Jure, jer je vrlo malo fosila otkriveno iz tog perioda. Ovo otkriće pomoćiće u daljem istraživanju i proučavanju izumrle vrste.

Istraživanja pokazuju da otisci pripadaju vrstama sauropoda, koji su bili visoki oko dva metra, i teropoda, rođaka mesoždera Tiranosurus Reksa.

Najduži od pronađenih otisaka dugačak je sedamdeset centimetara. Prvi ostaci dinosaurusa pronađeni su na Oksfordu 1677. godine. Otkrio ih je Robert Plot, a vlasnika istih nazvao Megalosaurusom, jer je težio 1,1 tonu i bio dugačak 7 metara.

Poznata je činjenica da su neke vrste dinosaurusa živele i tri stotine godina. Kada je pre 66 miliona godina asteroid pao na Zemlju i zbrisao sa nje 75 posto vrsta, nije predstavljao prvu katastrofu. Naime, više od 200 miliona godina pre tog događaja, desilo se još jedno masovno izumiranje velikog broja vrsta.

Naslednici dinosaurusa i danas kroče zemljom. Naučnici tvrde da su krokodili potomci dinosaurusa, dok su ptice potomci vrste teropod, mesoždera koji je živeo u kasnom dobu Jure.

20/04/2018 12:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments