Da li znate kada su nastale fotografije?

18/06/2020 13:58

Da li znate kada su nastale fotografije?

Čak i kad ukucate ovaj naziv na čuveni Google search dobijate odgovor poput: Kako da spasite slike sa svog pametnog telefona ili tableta.

Ta mala čuda trena koje smo držali u rukama, ukrasnim albumima i listali ih besumučno prepričavajući tren…Kad li je to nestalo? 

Nije nestalo, ima ih negde u kući, u radosnici, starom dnevniku, pasošu ali sve to imamo i slikano u telefonu….e tu je nestala fotografija – postala je digitalna slika i nije više u šarenom albumu već među hiljadama onih u telefonu.

Nekad su fotografije bile retke, za njih se posebno spremalo, doterivalo, okupljalo, išlo u fotografske radnje pa tamo pravio pravi bal pre i u toku slikanja ili bi pak fotograf dolazio kući ili na lokaciju sa istim takvim pirom da bi dobili jedan dragoceni tenutak na parčetu crno belog potom šarenog papira.

Ljudi su fotografiju shvatali veoma ozbiljno, što se vidi po izrazima lica slikanih, poze i držanja potom i mesta fotografija u domovima, izložbama ili foto- radnjama.

Foto aparati su bili teška oprema i za nošenje, a i rukovanje. Iziskivali su posebnu veštinu i asistenciju. Izrada fotografije je bio skup, komplikovan i mukotrpan proces.

Potom posle sredine prošlog veka dolaze neki novi i lakši aparati, koje nosimo na letovanja i slave, rođendane, ekskurzije. Sad radi i mali blic, lako rukujemo i na jednom filmu imamo nekih tridesetak šansi za savršen kadar. Pazimo kad vadimo da ne osvetlimo film ili nosimo da nam to urade taman u foto radnji kada nosimo isti na razvijanje slika. Nestrpljivo čekamo par dana slike, nagađamo i zamišljamo da li će uspeti ili smo objektiv prekrili prstima. Izradu platimo papreno ali vredi svaku paru jel sto puta gledamo slike, smejemo se i divimo. Nalazimo se sa prijateljima da im pokažemo slike. Naši kući cupkaju i čekaju iste pa da se okupimo i komentarišemo uz svaku sliku očekuju priču.

Novi vek i poslednje fotografije datiraju tu negde od novogodišnje milenijumske proslave. Digitalne kamere i fotoaparati guraju idijote u prašinu vitrina i sada slike gledamo na aparatu dosta nejasno, još nismo navikli ali gle sad možemo ih prebaciti na ekran kompjutera ili po neki savremeniji televizor. Tu fotografija nestaje i postaje slika i digitalni signal.

 

18/06/2020 13:58

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments