Marija Rajhe – matematičarka i arheološkinja

15/05/2018 09:52

Marija Rajhe – matematičarka i arheološkinja

Na današnji dan, pre 115 godina, u Drezdenu, rođena je nemačka matematičarka i arheološkinja, Marija Rajhe.

Marija je bila uporna i vredna žena, a njeno ime i rad vezuju se za crteže u Naski. Naime, reč je arheološkom nalazištu, o geoglifima, odnosno crtežima urezanim u kamen na području pustinje Naska, u Peruu. U pitanju je na hiljade različitih geometrijskih oblika, “likova” u obliku životinja, čiji nastanak još uvek nije objašnjen.

Marija Rajhe upisala je Tehnički univerzitet, 1924. godine u Drezdenu, gde je studirala matematiku, fiziku, pedagogiju, geografiju i filozofiju. Govorila je pet jezika. Nakon dolaska nacističke partije na vlast, 1932. godine, pronalazi posao guvernante, preko oglasa i odlazi u grad Kusku, u Peruu.

Istraživački rad u pustinji Naska, Marija započinje 1940. godine. Nakon početka rata, nemačkim državljanima bilo je zabranjeno da napuštaju Peru, sve do njegovog završetka. Pa je tako, svoj rad završila tek šest godina kasnije, kada se i preselila u grad Naska, na ivici pustinje, koja krije zanimljive crteže.

Zagonetni crteži pustinje Naska

Crteže u pustinji prvi je otkrio peruanski arheolog Toribio Meija Hespe, 1926. godine. On je nakon trinaest godina rada i istraživanja, zaključio da su najverovatnije u pitanju religijsko-ceremonijalne ulice.

Postoje razne i brojne teorije, koje objašnjavaju ove crteže ali pravog i zadovoljavajućeg odgovora nema.

Marija je provela 40 godina radeći i živeći u pustinji. Tokom tog perioda otkrila je veliki broj geoglifa, kao i markere u vezi sa solsticijem i na taj način započela svoje životno delo. Naime, mapirala je nebeske matrice u pustinji Naska. Uspela je da izmeri 1000 linija uz pomoć trake za merenje, kompasa, sekstante i teodolita. Istražila je i astronomsku orijentaciju ovih neobičnih linija. Napravila je mnoštvo slika, slikajući sve brazde u pustinji iz aviona.

Peruanska vlada je Mariji Rajhe dodelila mnoge počasti i priznanja, uključujući i titulu Velike dame Naska i tiulu počasnog građanina Perua.

U njenu čast osnovano je i udruženje Dr. Maria Reiche – linije i likovi kulture Naska u Peruu, u Drezdenu, 1994. godine. Nekoliko godina kasnije na Univerzitetu za primenjene nauke u Drezdenu pokrenut je i projekat istraživačkog tipa pod nazivom “Naska”, u cilju daljeg istraživanja i očuvanja baštine Marije Rajhe.

Crteži u Naski stavljeni su pod zaštitu UNSECO, 1995. godine.

Marija Rajhe, umrla je 1998. godine u Naski.

15/05/2018 09:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments