Da li su mumije postojale pre faraona?

03/08/2022 10:10

Da li su mumije postojale pre faraona?

Rezultati nove studije su pokazali da je postupak balzamovanja postojao 1500 godina ranije, nego što se do sada verovalo.

Naime, drevni Egipćani su svoje mrtve mumificirali i pre doba faraona.

Proces balzamovanja postojao mnogo pre doba faraona

Prema rezultatima detaljnih i opsežnih forenzičkih ispitivanja na jednoj praistorijskoj mumiji, otkriveno je da je postupak postojao 1500 godina ranije nego što se verovalo. Naučnici su smatrali da je mumija sačuvana zakopavanjem u vruć pesak, međutim istraživanja su pokazala da je reč o balzamovanju.

Egiptolog sa Univerziteta Mekori, Džana Džouns istakla je da ovo otkriće obogaćuje “dosadašnje ograničeno znanje praistorijskog razdoblja i ranih postupaka mumificiranja”.

Naime, naučnici su nako proučavanja mumije sproveli niz hemijskih analiza, genetskog istraživanja, zatim radiokarbonsko datiranje i mikroskopske analize. Utvrđeno je da je reč o ostacima muškarca, starosti između 20 i 30 godina, koji su mumificirani oko 3600. godine pre nove ere.

Proces balzamovanja u ovom preiodu, uključivao je kombinaciju biljnog ulja, zagrejanu smolu crnogoričnog drveta, aromatičnog biljnog ekstrakta i šećera. Recept je takođe sadržao i antibakterijska sredstva.

03/08/2022 10:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments