Iza kulisa “hormona ljubavi”

10/10/2014 11:34

Iza kulisa “hormona ljubavi”

Oksitocin je hormon koji je poznat kao prirodni “ljubavni napitak” našeg tela, a pomaže parovima da se zaljube, majkama da se povežu sa svojom decom i timovima da rade zajedno.

Istraživači su otkrili mehanizam po kojem ovaj hormon radi i kako “stvara iskru” između dva pola u određenim situacijama, a sve se svodi na novootkrivenu vrstu ćelija u mozgu.

“Uspeli smo da otkrijemo način na koji oksitocin utiče na interakciju između mužjaka i ženki pacova tako što smo identifikovali novu vrstu neurona koju oksitocin aktivira” – rekao je Natanijel Hajnc, profesor molekularne biologije na Rokfeler Univerzitetu u Njujorku.

Testiranjem ovoga otkrivene su ćelije u mozgu koje reaguju na oksitocin i koje su neophodne da bi se ženka zainteresovala za mužjaka. Ove ćelije nalaze se u raznim delovima mozga, ali nije sasvim jasno koje tačno ćelije reaguju na “hormon ljubavi”, ili kako on utiče na obradu informacija u mozgu.

3D model hormona

3D model hormona

Ova studija se fokusirala na novi tip internerona, koji šalje poruke drugim neuronima preko relativno kratke udaljenosti. Naučnici su pronašli te neurone u prednjem režnju mozga kod miševa koje su koristili za istraživanje. Kada je prestala aktivnost ovih neurona, ženke više nisu bile zainteresovane za mužjake. Ono što je zanimljivo je da, kada se to desilo, ženke su povratile normalan društveni interes za druge ženke, a mužjaci nisu ni gubili društveni interes za druge mužjake čak ni tokom delovanja hormona.

Oksitocin ima slično delovanje na ljude kao i na miševe, međutim, još uvek se ne zna da li funkcioniše na istom principu interneurona. Ipak, istraživanje je pomoglo da se objasni kako ljudi, miševi i drugi sisari reaguju na različite drušvene situacije.

10/10/2014 11:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments