Stigle neverovatno fotografije Zemlje i Meseca iz svemira!

04/01/2018 13:47

Stigle neverovatno fotografije Zemlje i Meseca iz svemira!

Za vreme svog putovanja na asteroid, NASA letilica OSIRIS- REx na Zemlju poslala je veoma zanimljivu fotografiju.

Dok je proletala kraj Zemlje, 2. oktobra 2017. godine, letilica je fotografisala Zemlju i njen satelit. U to vreme, Mesec je od naše planete bio udaljen 390.000 kilometara. Za to vreme, OSIRIS-REx od Zemlje bio je udaljen 5 miliona kilometara, odnosno 13 puta dalje nego što su Mesec i Zemlja udaljeni jedno od drugog.

Fotografija OSIRIS-REx letilice, 2017.

Sama svemirska letilica poslata je u svemir 8. septembra 2016. godine, a da bi stigla do svoje mete- asteroida Benu, mora da orbitira oko Sunca godinu dana, pre nego što prođe pored zemlje kako bi dobila ubrzanje od planetarne gravitacije. U septembru 2017. godine, bila je najbliže Zemlji, a 10 dana kasnije napravila je spomenutu fotografiju.

Sama letilica treba ukupno da pređe 7,2 milijarde kilometara kako bi stigla do Benua, a procenjuje se da će se to desiti u avgustu 2018. godine, gde će naredne dve godine uzimati uzorke i slati ih na Zemlju.

Pre ove fotografije, još nekoliko sličnih poslato je na Zemlju. Tako je svemirska letilica Galileo fotografisala1992. godine naša dva sveta, dok je išla ka Jupiteru.

Remek- delo Galileo svemirske letilice

Messenger letilica je 2011. godine poslala fotografiju Zemlje i Meseca, sa Merkura. Iste godine, slićno je učinila i letilica Juno, samo sa Jupitera.

Pogled na Zemlju i Mesec sa Jupitera; Autor: Juno svemirska letilica

Foto: NASA

04/01/2018 13:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments