Kina: Lansiran najveći radioteleskop na svetu

26/09/2016 11:09

Kina: Lansiran najveći radioteleskop na svetu

Lansiranjem najvećeg radioteleskopa nas svetu Kina pokazuje svoje interesovanje za istraživanje svemira, ali i za sticanje prestiža na međunarodnom naučnom planu.

Površina najvećeg teleskopa meri se sa oko 30 fudbalskih terena, a koristiće se za istraživanje da li postoji inteligentan život van naše planete.

Kina je pored lansiranja najvećeg radioteleskopa nedavno lansirala i drugu svemirsku stanicu.

Zvanična kineska novinska agencija Sinhua javila je da je stotine astronoma i zaljubljenika u svemirska istraživanja prisustvovalo današnjem lansiranju ovog radioteleskopa koji naučna zajednica naziva skraćenicom FAST – radio teleskop sferičnog prečnika od petsto metara (Five-hundred-metre Apertre Spherical radio Telescope).

Istražitelji su naveli da će FAST tragati za gravitacionim talasima, beležiti radio emisije sa zvezda i iz galaksija i osluškivati znake inteligentnog vanzemaljskog života.

Teleskop prečnika 500 metara nalazi se u ruralnoj zoni južne provincije Guidžu između tri planine koji mu obezbedjuju prirodni oslonac. Njegova izgradnja trajala je pet godina i koštala je 180 miliona dolara. On je veći od Aresibo teleskopa u Portoriku, prečnika 300 metara.

Izgradnja konstrukcije od 4.450 panela, nazvane “Tijanjan” ili “Oko neba“, počela je 2011. godine i završena je u julu ove godine.

Kina je takođe završila izgradnju turističkih pristupa, kao što je terasa za posmatranje na obližnjoj planini. Kina izdvaja milijarde dolara za svemirska istraživanja i osvajanje svemira koje smatra simbolom nove snage zemlje.

Izvor: Beta

26/09/2016 11:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments