Otkrivena nova vrsta morskog konjića?

21/08/2018 12:32

Otkrivena nova vrsta morskog konjića?

Novotkrivena vrsta morskog konjića pronađena je u Japanu.

Reč je o vrsti koja je ponela ime Japansko prase i koja nije veća od zrna pirinča.

Hippocampus japapigu

Naučnici su otkrivenu vrstu nazvali Hippocampus japapigu u prevodu “Japansko prase”, koju je teško uočiti kako njeni prpadnici izgledaju kao mali delovi morske trave.

Naime, ovi morski konjići nisu veći od zrna pirinča i naseljavaju plitke vode.

Neobična stvorenja

Već nekoliko godina, ronioci posmatraju ova stvorenja, međutim kada je ihtiolog sa Akademije nauka u Kaliforniji, Grem Šort u saradnji sa kolegama počeo sa podrobnim proučavanjem ove vrste, otkriveno je da su jedinstveni. Naime, Japansko prase je jedna od sedam poznatih vrsta pigmejskih morskih konjića.

Razlikuju se od ostalih vrsta u nekoliko pogleda. Oni poseduju čudan greben na gornjem delu leđa, čija je svrha nejasna, mada naučnici veruju da bi se mogao razviti kako bi se privukao partner, odnosno da je reč o procesu seksualne selekcije.

Poput drugih vrsta pigmejskih morskih konjića i ova poseduje krilastu strukturu na leđima, čija je funkcija, takođe, nejasna naučnicima. Međutim u odnosu na ostale, koje imaju dva para, ova vrsta ima samo jedan par.

Područje na kom žive nije uobičajeno za morske konjiće. Voda može postati veoma hladna u ovim oblastima zimi, a topla u letnjem periodu. Poznat je podatak da većina morskih konjića ne toleriše tolike temperature. Ostale vrste biraju dosta dublju vodu.

Pored toga što su manji od ostalih morskih konjića, pigmejske vrste imaju samo jedan žljeb na gornjem delu leđa, umesto dva na svakoj strani glave, poput većih morskih konjića.

Njihova ishrana se sastoji od planktona.

Šort ističe da su prilično aktivni i da lako izbegavaju grabljivice jer su jako mali i nastanjuju plitke vode.

FOTO:Youtube/Printscreen

21/08/2018 12:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments