Na današnji dan preminuo Majkl Faradej

25/08/2015 10:06

Na današnji dan preminuo Majkl Faradej

Na današnji dan 25. avgusta 1867. godine preminuo je engleski fizičar i hemičar Majkl Faradej.

faradejOd 1813. godine bio je asistent hemičara Hamfri Dejvija koji je predavao u prostorijama Kraljevskog društva, gde je bila i laboratorija u kojoj je Faradej počeo da radi. Faradej je, zajedno s Dejvijem i njegovom ženom, krenuo na osamnaesto-mesečni put u Evropu, obilazeći Francusku, Švajcarsku, Italiju i Belgiju, i upoznajući se s mnogim uticajnim naučnicima tog doba. Po povratku u Englesku, nastavio je da radi u Kraljevskom društvu, pomažući Dejviju i drugim naučnicima za vreme njihovih eksperimenata.

Elektromagnetnu indukciju je otkrio 1831. godine, dok je dva godine kasnije otkrio i dva osnovna zakona elektrolize – osnov elektrhemije i učenja o elektricitetu. Zahvaljujući njemu, skovani su termini elektroda, katoda i jon.

S obzirom na to da nije bio stručan u matematici, njegove ideje i pronalaske je formulisao i razradio engleski teorijski fizičar Džejms Klerk Maksvel.

Faradej je dao veliki doprinos napredovanju hemije i optike, otkrio vezu između magnetnog polja i svetlosti i utemeljio učenje o fizičkom polju. Merna jedinica za električnu kapacitivnost nosi njegovo ime – farad (F).

Više o životu i radu Majkla Faradeja pročitajte ovde.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se ovde.

25/08/2015 10:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments