Prokrastinacija može da poboljša produktivnost

11/10/2017 14:31

Prokrastinacija može da poboljša produktivnost

Nova studija pokazala je da odlaganje obaveza zapravo može da pozitivno utiče na produktivnost i dovede do boljih rezultata.

Pred sam kraj radnog vremena, stiže vam imejl od šefa da treba hitno da uradite neki izveštaj. Naravno, ostavljate sve prethodne poslove i “bacate” se na novi zadatak. Na kraju, budete veoma zadovoljni što ste stigli da ga uradite. Međutim, sledećeg dana, stiže odgovor da imate mnogo grešaka. U čemu je problem?

Usporite

Tajna se krije u dva sistema našeg mozga, kaže Danijel Kaheman, američki psiholog. Naime, kada žurimo da što pre uradimo neki zadatak, mozak aktivira takozvani “Sistem 1”. On se zapravo “pali” kada donosimo ishitrene i instiktivne odluke. Naravno, bez prethodnog plana, greške su neizbežne.

Ovaj sistem je, prema Danijelu, odlično funksionisao kod naših predaka, kada su morali da reaguju insinktivno i u trenutku. Međutim, kada je u pitanju donošenje odluka u modernom svetu, Sistem 1 zapravo donosi loše rezultate.

Produktivnost može biti i te kako povećana, ukoliko, pre delanja, stanemo i razmislimo o narednom koraku. Stoga, ukoliko je ikako moguće, kada dobijete neki zadatak, ne žurite. Odlaganje obaveza u ovom slučaju vam može doneti mnogo bolje rezultate.

11/10/2017 14:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Српски језик, бре
6 godine ranije

Одуговлачење а не прокр(а)естинација.