Nauka iza filma “Armagedon”: Nije sve samo fikcija?

14/02/2018 11:07

Nauka iza filma “Armagedon”: Nije sve samo fikcija?

Ako je verovati algoritmu veštačke inteligencije, rešavanje problema pretećeg ateroida koji ide ka Zemlji na način na koji je to urađeno u filmu “Armagedon” i nije toliko daleko od istine.

Ukoliko imate više od 28 godina, velike su šanse da ste makar jednom pogledali film “Armagedon”. Ovo remek- delo Majkla Beja u bioskopima se pojavilo 1998. godine, a svet, od ogromnog asteroida, između ostalih, spasili su Ben Aflek i Brus Vilis, stavljajući u njega nukrearnu bombu koja ga je prepolovila i tako su polovine zaobišle našu planetu.

Kako spasiti planetu od asteroida?

Dvadeset godina kasne, napredni, samoučeći algoritam veštačke inteligencije, odličio je da analizira ovakav način rešavanja problema. Algoritmu su ponuđena 3 rešenja kako da se ogroman asteroid zaustavi i ne udari o Zemlju: 1) projektil koji uništava asteroid, 2) letilica koja remeti putanju gravitacijom i 3) detoniranje asteroida nuklearnom bombom.

Ova simulacija je trajala 40 sati i korišćeno je 100 kompjutera, a na kraju, algoritam je zaključio da bi dizanje letećeg objekta koji preti Zemlji u vazduh, uz pomoć nuklearne bombe, bilo efikasno u 50% slučajeva. Ostala dva načina pokazala su se manje efikasnim.

14/02/2018 11:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments