NASA: Globalni plan da se popravi ozonski omotač deluje!

08/01/2018 13:23

NASA: Globalni plan da se popravi ozonski omotač deluje!

NASA satelit je istraživanjem otkrio da su se neke odluke, donešene pred kraj 20. veka, pokazale delotvorne kada je ozonski omotač u pitaju.

Kada je 1985. godine postalo jasno da se ozonski omotač stanjuje iznad Zemljinih polova su jednoglasno označili industrijsko zagađenje kao glavnog krivca.

Hemikalije koje su najviše ugrožavale omotač bila su hlorovana jedinjenja, kao što su hlorofluorougljenici, koji se, između ostalog, nalaze u frižiderima. Tako je 1987. godine potpisan Protokol o supstancama koje uništavaju ozonski omotač, uz pomoć Programa za zaštitu okoline UN.

Sada, dve decenije kasnije, istraživanja su pokazala da je ovaj Protokol, godinama dopunjavan, doprineo očuvanju ozonskog omotača.

Ozonska rupa se smanjuje?

Nova studija, koristeći NASA satelit Auru, pokazala je da je od 2005. nad Antarktikom, ozonski omotač za 20% manje oštećen.

Svakog septembra, nad Antarktikom, dolaskom zime na južnu hemisferu, pojavljuje se ozonska rupa, a godišnjim poređenjem hemikalija koje tom prilikom nastaju, pokazano je da postepno dolazi do smanjenja uništavanja samog ozonskog omotača.

Naučnici kažu da je u pitanju prva studija koja pokazuje da je smanjenje i zabrana korišćenja određenih hemikalija u direktnoj vezi sa smanjenim uništavanjem ozonskog omotača.

Prema predviđanjima, ukoliko čovečanstvo nastavi da radi na smanjenju štetnih emisija, do 2080. godine, ozonski omotač bi mogao u potpunosti da “zaceli”.

08/01/2018 13:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments