Otkrivena grobnica odgovara na pitanje o poreklu starih Grka?

27/08/2018 11:39

Otkrivena grobnica odgovara na pitanje o poreklu starih Grka?

Grobnica iz perioda Minojske civilizacije otkrivena je na Kritu.

Netaknuta grobnica, okružena predmetima namenjenim za upotrebu u zagrobnom životu, stara je 3.500 godina.

Poreklo starih Grka

Kasnominojski grob, slučajno otkrio jedan stanovnik Krita. On se nalazi u podzemnoj šupljini koja je bila zapečaćena glinom. Unutar groba  nalazio se očuvan kostur odrasle osobe, navode arheolozi.

Grob se nalazi se 2,5 metra ispod zemlje, a pored skeleta u njemu su pronađni i predmeti namenjeni zagrobnom životu, poput kašike, posude za mešanje vina, kao i 15 amfora.

Arheolozi veruju da grobnica potiče iz bronzanog doba, iz perioda između 1400. i 1200. godine p.n.e.

Grobnica je otkrivena u maslinjaku u blizini grada Jerapetre. U nju se ulazi kroz strmi kanal, a podeljena je u tri komore, navode iz grčkog ministarstva kulture.

Minojska civilizacija

Minojska civilizacija je nastala oko 2.600. godine pre Hrista i trajala je punih 12 vekova. Nastala je na sredozemnom ostrvu Kritu, a otkrio ju je britanski arheolog Artur Evans, nakon što je 1900. godine otkopao prestonicu Minojske civilizacije – Knosos.

Kada je reč o ovoj drevnoj civilizaciji, postoji vrlo malo podataka. Njeno poreklo, kao i poreklo Mikenjana koji su direktni preci Grka, dovodi arheologe u nedoumicu više od jednog veka.

Prošle godine, arheolozi su došli do otkrića da te dve civilizacije potiču od zemljoradnika koji su u neolitu, više hiljada godina pre bronzanog doba, migrirali sa anadolskog poluostrva na zapad u Grčku i na Krit. Naime, ovaj podatak bi mogao da stavi tačku na dilemu o poreklu dve kulture, za koje mnogi smatraju da imaju odvojene korene.

Međunarodni tim naučnika sproveo je istraživanje DNK genoma stanovnika grčkog kopna, Krita i jugozapadne Anadolije iz perioda Bronzanog doba. Rezultati sprovedenog istraživanju su pokazali da su Minojci i Mikenjani genetički veoma slični, ali ne i sasvim identični.

I jedni i drugi predstavljaju “prve zemljoradnčke zajednice” i imaju “istočno genetsko poreklo”. Međutim, Mikenjani su posedovali još jednu manju genetsku komponentu koja njihovo poreklo povezuje sa drevnim stanovnicima istočne Evrope i severne Evroazije.

FOTO:Greek Ministry of Culture

27/08/2018 11:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments