Besplatni programi za obradu slika i dizajn

18/08/2021 14:23

Besplatni programi za obradu slika i dizajn

Većina poznaje jedino Photoshop kao program za obradu fotografija, ali ga mnogi ne koriste, jer nije besplatan. Međutim, na tržištu postoje nekoliko zamena koje ne zahtevaju registraciju ili novčanu nadoknadu kako bi mogli da se koriste. Jedan od takvih programa je GIMP.

Ovo je ušminkan, besplatan i user-friendly program za obradu slika. Na prvi pogled se mnogo razlikuje od Photoshop-a, prozori su odvojeni po paletama kao i same alatke. U početku ovaj program zahteva vremena kako bi se upoznali sa svim što nudi kao sa samim alatima u njemu. Naviknuti na tradicionalne rasporede Photoshopa moraće da se pomere iz svoje zone komfora, ali neće ostati razočarani GIMP-om. Jer, ovo je praktičan i vrlo jednostavan program.

Sa svakim novim saznanjem, program će vam se sve više sviđati i svakako ga svrstava u moćnije programe opšte namene za obradu slika. Sam program je prošao nekoliko usavršavanja, te uz postojeće funkcije kao što su lejeri, filteri, efekti, alati za tekst, kloniranje slojeva… sada su tu još i 32-bitna paleta boja, četkice za crtanje…

GIMP se jednostavno instalira i odličan je kako za amatere tako i profesionalne fotografe, web dizajnere, ali i one koji žele da steknu znanja u vezi sa uređivanjem fotografija, a da ne moraju da izdvajau velike svote novca za neke od komercijalnih programa. Umesto novca, potrebno vam je vreme i strpljenje, a sam program dostupan je za sve operativne sisteme.

pročitajte još i: Tajna mapa vašeg telefona

Drugi program koji vam predstavljamo je besplatan program za dizajniranje. Od ponuđenih na tržištu izdvajamo program CANVA, koji je predviđen za Windows 7, 8, 10 i macOS. Ovaj program postoji kao online program i radi u browser-u i kao klasičan za Windows i macOS. Češće se koristi online opcija, jer je jednostavna za korišćenje i ima mnogobrojne funkcije. Zanimljivo je i to što se mogu odabrati slike za Facebook ili Instagram post ili story, poster, vizitkartu… Nakon završetka rada i dizajniranja program će urađeno download-ovati u prilagođenoj rezoluciji.

Meni programa sadrži sedam osnovnih opcija: šabloni, otpremanje, fotografije, elementi, tekst, video zapisi i pozadine. Takođe, možete uvoziti datoteke iz računara, a što se video zapisa tiče na raspolaganju su klipovi u trajanju do 60 sekundi i čuvaju se u MP4 formatu. Slike, nakon dizajniranja, mogu se download-ovati u PNG, JPG, PDF i MP4 formatu, a njihovo deljenje je moguće preko e-mail-a, Facebook-a, Twittera, Google Drive-a i Dropbox-a.

Među zanimljivijim opcijama je i pamćenje sadržaja, te ako ste osmislili grafičko rešenje i download-ovali ga na računar, sledeći put kada se budete logovali na Canvu prikazaće vam se urađeno. Kako biste ovo koristili morate biti prijavljeni na svoj nalog. Takođe, treba znati i da postoji i plaćena verzija tog programa sa više mogućnosti, no ova besplatna je i više nego dovoljna za početnike.

18/08/2021 14:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments