Kako funkcionišu bakterije u zatvorenom prostoru?

10/10/2022 15:13

Kako funkcionišu bakterije u zatvorenom prostoru?

Naučnici sa Univerziteta Oregon sproveli su studiju, kako bi otkrili na koji način funkcionišu bakterije u zatvorenom prostoru.

Studija je sprovedena u malom prostoru.

Uticaj svetlosti na bakterije

Naučnici su hteli da uporede šta se odvija u sobama koje su kroz staklo izložene dnevnom svetlu, ultraljubičastom svetlu i onima koje su u tami.

Za eksperiment je korišćena i mešavina prašine koja je prikupljena iz pravih kuća u Portlandu.

Nakon tri meseca, sakupljena je prašina koja je zatim analizirana na prisustvo bakterija. Rezultati su pokazali da su sobe koje su bile izložene dnevnom svetlu imale manje bakterija, skoro upola manje u poređenju sa tamnim sobama.

Kada su u pitanju sobe sa ultraljubičastim zracima, one su imale nešto manje takvih bakterije nego one koje su izložene dnevnom svetlu.

Naučnike je iznenadio podatak o prisustvu velikog broja bakterija koje mogu da se razmonožavaju, jer je prašina koja se nalazi u zatvorenom prostoru previše suva, kako bi se razmnožavale.

Prema rezultatima u tamnim sobama je bilo oko 12 odsto bakterija u odnosu na 6,1 odsto u prostorijama koje su izložene ultraljubičastom svetlu.

Kako objašnjavaju naučnici, dnevno svetlo utiče na kvalitet vazduha. Naime, u prostorijama sa dnevnim svetlom nalazi se manje bakterija, što samim tim znači da se manje bakterija tada nalazi i na ljudskoj koži.

10/10/2022 15:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments