Nebeski događaji u junu mesecu!

05/06/2017 14:32

Nebeski događaji u junu mesecu!

Spektakl na nebu očekuje nas i tokom juna meseca, a među svim dešavanjima mogu se izdvojiti neki koji su posebno važni i retki, pa samim tim i interesantniji od drugih.

Za sve ljubitelje astronomije jun mesec biće veoma zanimljiv, a ovih pet događaja u toku noći ne bi trebalo da propuste:

Približavanje Saturna

Saturn je po veličini druga planeta u Sunčevom sistemu, a 9. juna će se približiti Mesecu zbog čega će nastati veoma zanimljiva pojava na nebu. Nakon sumraka na horizontu će se videti Mesec i Saturn u paru upravo zato što će tada Mesec biti samo tri stepena desno od Saturna (prepoznatljivog po svojoj zlato-žutoj boji).

Najsjajniji Saturn

Saturn će ove godine, 14. juna, biti najsjajniji. Ova planeta će dostići poziciju poznatu kao opozicija, što znači da će se naći potpuno suprotno od Sunca, zbog čega će i biti najsjaniji. U istom danu i u isto vreme biće i najbliže Zemlji i to na rastojanju od “samo” 840 miliona milja.

Susret Meseca i Venere

Samo sat vremena pre izlaska sunca 20. juna istočno na nebu će se videti kosmički susret Meseca i Venere kada će se Venera pojaviti na manje od osam stepeni levo od Meseca, a narednog jutra će se pojaviti sa druge strane Meseca, što će biti podjednako zanimljiv prizor.

Junski solsticij

Junskim solsticijem 21. juna obeležava se početak leta na severnoj zemljinoj hemisferi, a početak zime na južnoj polulopti. U ovom trenutku zemljina istočna osa će biti najviše nagnuta ka Suncu i tada će Sunce dostići najdalju tačku severno na nebu.

Mesec i Regulus

Do kraja juna meseca bićemo svedoci još jednog kosmičkog susreta jer će 27. juna Mesec proći veoma blizu plavo-bele zvezde Regulus iz sazvežđa Lava. Ova dva nebeska objekta će biti na samo jedan stepen udaljenosti jedno od drugog.

05/06/2017 14:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments