Tesla planira da započne proizvodnju Optimus robota već tokom 2023.

09/04/2022 12:57

Tesla planira da započne proizvodnju Optimus robota već tokom 2023.

Ilon Mask je dao vremenski okvir za početak proizvodnje u okviru Tesla Optimus projekta, humanoidnog robota sposobnog da obavlja opšte zadatke.

Generalni direktor veruje da kompanija može da pokrene ambiciozni projekat proizvodnje već sledeće godine. To je ultraambiciozan vremenski okvir čak i za njega.

Kada je Tesla najavio projekat „Tesla Bot“ na svom “Danu veštake inteligencije” prošle godine, Ilon Mask ga je predstavio kao nešto što bi kompanija mogla da uradi korišćenjem postojećeg rada i delova iz razvoja tehnologije za samostalno upravljanje u oblasti vozila, a ako to ne urade, po njemu će neko drugi to uraditi.

U to vreme, to svakako nije zvučalo kao prioritet za Teslu i mnogi su ga videli uglavnom kao alat za regrutovanje, jer američki proizvođač automobila pokušava da pojača svoj tim za veštačku inteligenciju, da bi isporučio potpuni sistem za autonomno kretanje vozila.

Nekoliko meseci kasnije, nivo prioriteta projekta je brzo porastao.

Mask je najavio da Tesla sada prioritet stavlja na razvoj proizvoda Tesla Bot, koji sada naziva Optimus. Dakle u 2022. godini će robot imati prednost u odnosu na neka od dolazećih vozila.

Činilo se da je šef Tesle mnogo uzbuđeniji zbog dotičnog projekta i njegovog potencijala da utiče na nedostatak radne snage i na kraju na širu ekonomiju.

Kada je prvi put najavio projekat, Tesla je imao za cilj da prototip humanoidnog robota bude spreman do kraja 2022. godine, ali još nije bilo govora o vremenskom okviru što se tiče proizvodnje.

Na Tesla Cyber Rodeo događaju, Mask je prvi put ponudio vremenski rok vezan za proizvodnju, koji je čak i za njega iznenađujuće agresivan: „Mislim da imamo priliku da budemo u proizvodnji verzije 1 Optimusa, nadamo se sledeće godine.“

Mask je dodao još neke stvari o Tesli Optimusu tokom događaja: „To će promeniti našu predstavu o tome šta je ekonomija… biće u stanju da uradi u osnovi sve što ljudi ne žele da rade. Učiniće to. To će doneti doba izobilja. Možda je teško to zamisliti, ali kako vidite kako se Optimus razvija, a mi ćemo se pobrinuti da bude bezbedan, bez terminatora, transformisaće svet do stepena čak većeg nego što su to uradili automobili.“

Ovo je usledilo nakon porasta njegovog entuzijazma oko projekta u poslednjih nekoliko meseci.

U januaru je Mask rekao da bi Tesla mogao da igra ulogu u pretvaranju veštačke opšte inteligencije (AGI) u stvarnost kroz projekat humanoidnog robota.

Zatim je nekoliko nedelja kasnije, Teslin direktor sektora zaduženog za veštačku inteligenciju, Andrej Karpati, izjavio da „veruje da je ’Tesla Bot’ na putu da postane najmoćnija platforma za razvoj veštačke inteligencije“.

Zvuči kao da je projekat brzo prešao od nečega što bi Tesla „mogao usput da uradi“ do „poduhvata koji menja svet“, koji je sada glavni prioritet kompanije.

09/04/2022 12:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments