Mikroorganizmi na Marsu mogu da prežive i do 20 miliona godina?!

10/11/2017 12:57

Mikroorganizmi na Marsu mogu da prežive i do 20 miliona godina?!

Nedavna istraživanja pokazala su da možda traganje za nekom formom života na Crvenoj planeti nije uzaludno.

Potraga za životom na Marsu traje od 1971. godine, kada je prva ruska letilica uspešno stigla na njegovu površinu. Tim naučnika naučnika sa Moskovskog Univerziteta svojim eksperimentom možda je dokazao da je život na Crvenoj planeti moguć.

Ima li života na Marsu?

U prvi mah, zvuči zaista nemoguće da na Marsu išta preživi, jer je temperatura tamo -73°C, a na polovima dostiže i do -125°C. Uz to, sama površina kontantno je bombardovana solarnom radijacijom, dovoljno snažnom da zaustavi razvitak bilo kog života. Međutim, eksperimenti su dokazali suprotno.

Naime, tim je istraživao perfafrost u ruskom Arktiku. Ovo zemljište,uprkos tome što ga prekriva sneg i led, prepuno je mikroba, a između ostalog i onih supstanci koje organske materije pretvaraju u metan. Ove supstance su se pokazale dovoljno otporne da prežive i klimu na Marsu. Odnosno, naučnici smatraju da na površini Crvene planete, ispod slojeva leda, postoje slični mikroorganizmi.

Pokazano je da bakterija pod nazivom “arthobakter” može da preživi veliku količinu radijacije. Na osnovu tri ekperimenta, ruski naučnici zaključili su da bi mikrobi na površini Marsa mogli da prežive i do 2 miliona godina, ispod leda i do 3,3 miliona, a na dubini od pet metara i do 20 miliona godina. Što su dublje, razume se, manje su izloženi radijacijom, te duže žive.

Prema mišljenju naučnika, zbog velike otpornosti, mikroba na Marsu ima svuda, od “bazena” sa kiselinom, do same kore. Stoga, vrlo je moguće da na Marsu žive mikroorganizmi, jer, kako se navodi i u studiji, život nekako uvek i nađe način da opstane.

10/11/2017 12:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments