10 zanimljivosti o Marsu

18/10/2017 11:17

10 zanimljivosti o Marsu

Pored toga što znamo da je dobio ime po rimskom bogu rata, učili smo da je Mars druga najmanja planeta sunčevog sistema. Ali šta dosad niste znali o crvenoj planeti?

Gravitacija na Marsu

Bez gravitacije, naše kosti gube minerale koji mogu dovesti do brojnih oboljenja. Mars ima samo trećinu gravitacije Zemlje, što bi značilo da ukoliko na crvenoj planeti ne bismo redovno vežbali, gubili bismo snagu u mišićima i imali bismo kardiovaskularna oboljenja.

Plavi sumrak

Zbog fine prašine koja stvara tanki omotač oko atmosfere na Marsu, plava svetla efikasnije prolaze i stižu na površinu planete. Stoga, boja sunčevih zrakova, naročito kada je Sunce na horizontu, jeste plava.

Crvena planeta

Iako, posmatrano sa Zemlje, Mars uistinu deluje kao da ima crvenu površinu, ali zapravo on je mešavina zlatne, zelene i smeđe boje, koje stvaraju minerali, poput fosfora.

Četiri godišnja doba

Mars, poput Zemlje, ima sva četiri godišnja doba, ali traju duplo duže nego na našoj planeti, jer godina ovde traje 687 dana. Takođe, godišnja doba imaju ekstremnije prateće faktore.

Dva meseca

Mars ima dva meseca, Fobosa i Deimosa. Fobos sviće na zapadu i zalazi na istoku dva puta nedeljno, a Deimosu treba 27 dana da svane na istoku i zađe na zapadu. Razlog se krije u tome što ova nebeska tela nisu sferičnog oblika.

Sneg na Marsu

Kao što je već rečeno, na Marsu postoje četiri godišnja doba. Međutim, na crvenoj planeti nemoguće je sankati se ili napraviti Sneška Belića, jer sneg ne stigne da padne tlo, već ispari pre nego što dotakne površinu zemlje.

Marsovski okean

Nasa je otkrila da je na Marsu postojao ogromni okean, koji je prekrivao skoro polovinu severne hemisfere. Kako se pretpostavlja, okean je sadržao oko 20 miliona kubnih kilometara vode, mnogo više nego što sadrži Severni ledeni okean. Vremenom, Mars se hladio, a okean se zaledio. Međutim, 13% vode je ostalo i “zaključano” je na polarnim kapama Marsa.

Vetroviti Mars

Mars nema magnetsko polje, atmosferu, pa samim tim, nema ni vremenske (ne)prilike. Uglavnom, tamo je samo jako hladno i vetrovito, uvek. Iako su tornadi česte pojave, zbog atmosfere, oni nemaju razarajući efekat i ne bi uspeli da podignu ništa.

Ledene kape

Baš kao i Zemlja i Mars ima ledene kape na polovima. Međutim, na Marsu, one su sastavljene od zaleđenog ugljen- dioksida i stalno menjaju oblik.

Stanovnici Marsa

Uprkos popularnom verovanju o vanzemaljcima, na Marsu žive samo roboti. Uspeh nekoliko dosadašnjih misija ljudi sa Zemlje bila je 50%, a trenutno, na Marsu se nalaze roboti Radoznalost i Prilika (engl. Curiosity i Opportunity).

18/10/2017 11:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments